Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ο χορός της σχιζοφρένειας

Θα αντέξει η κυβέρνηση Τσίπρα; Πάντως, το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα είναι νέες εκλογές.



Ασφαλώς, για την κυβέρνηση οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Η εφαρμογή μιας επώδυνης συμφωνίας. Η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την οποία άλλωστε προειδοποίησε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, που προσωπικά κάνει ό,τι το δυνατόν. Οι απεργίες. Η κυβερνητική φθορά από την οποία πάντως ουδείς ωφελείται και όλο το πολιτικό πλαίσιο απαξιώνεται. Η πρωτοφανής στην αυθαιρεσία και προκλητικότητά της συμπεριφορά αγροτοσυνδικαλιστών, με την κυβέρνηση ως παρατηρητή και την αντιπολίτευση να δείχνει μικροκομματική βουβή ανοχή. Μπροστά στη λαίλαπα αυτή, πώς αντιδρά η κυβέρνηση Τσίπρα; Ανερμάτιστα. Με σχιζοφρενικά σύνδρομα.

Τούτη τη σχιζοφρένεια αναγνωρίζει ένας από τους πιο συγκροτημένους αριστερούς διανοητές (ο Θανάσης Καρτερός), όταν σε άρθρο του στην «Αυγή» με τίτλο «η προσευχή ενός βασανισμένου αριστερού», παρατηρεί με ειλικρίνεια: «Αν η μισή μου καρδιά γιατρέ βρίσκεται στην απεργία, η άλλη μισή στο Μαξίμου βρίσκεται. Σχιζοφρένεια». Άλλωστε, είναι σχιζοφρενικό υπουργοί να σχεδιάζουν μέτρα, που προκαλούν διαδηλώσεις και ταυτόχρονα να επαινούν τους διαδηλωτές, διότι έτσι δήθεν ασκούν? πίεση στους δανειστές! Φυσικά, ούτε κανακεύονται οι διαδηλωτές, ούτε η κοινή γνώμη νιώθει ασφαλής πως κάποιος κρατά γερά το τιμόνι. Έτσι, το δήθεν αφήγημα «με αναγκάζουν να το κάνω», είναι κούφιο και ανόητο. Δεν πάει πουθενά!

Πολλά θα είχε να διδαχθεί η κυβέρνηση από τη βούληση και την επιχειρηματολογία του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα. Αυτός εκφράζει μια Αριστερά, με σύγχρονο λόγο, ρεαλισμό και αυτοπεποίθηση. Σε συνέντευξή του κάνει λόγο για «απελευθέρωση των δυνάμεων της εργασίας από το ασφυκτικό πλαίσιο του πελατειακού κράτους και των κρατικίστικων αντιλήψεων». Για να θυμίσει πολύ σωστά στη συνέχεια πως δεν είναι η Αριστερά η οποία δημιούργησε το κράτος αυτό στη χώρα μας. Δυστυχώς όμως για τον τόπο, η κυριαρχούσα αντίληψη σε πολλούς υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ είναι παλαιοαριστερή και κρατικίστικη. Όχι για πελατειακούς λόγους, αλλά για ιδεοληπτικούς. Ούτε είναι τυχαίο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλκυσε το χειρότερο τμήμα του λαϊκίστικου και πελατειακού «παλαιού ΠΑΣΟΚ», που άλλωστε άνοιξε τις πύλες της καταστροφής στην οικονομία της χώρας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, χωρίς μεταρρυθμιστική βούληση, σέρνεται. Και φθείρεται. Επειδή φθείρεται, αντιδρά ως σκαντζόχοιρος. Λειτουργεί ως φοβική οπισθοφυλακή, όταν το ζητούμενο είναι εμπροσθοβαρείς κινήσεις. Καθυστερεί τη διαπραγμάτευση όχι μόνο λόγω κακής προετοιμασίας, αλλά διότι θέλει να πείσει την κοινή γνώμη ότι μάχεται. Ξεχνά το κόστος της καθυστέρησης επί Βαρουφάκη. Ήδη, Κομισιόν και ΔΝΤ δημιουργούν μέτωπο απέναντί της. Ψάχνει για εχθρούς σε απαξιωμένα ΜΜΕ θεωρώντας ότι την υπονομεύουν. Ενώ όταν αυτά ήταν υστερικά, βοηθούσαν εν τέλει τον Τσίπρα. Η φορολογική της πολιτική προσπαθεί να χτίσει ταξικά αναχώματα στη φθορά της. Όμως, αντί για κοινωνική δικαιοσύνη θα πνίξει τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας. Δεν είναι επομένως οι εχθροί που θα ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά ο κακός εαυτός της.

Σχιζοφρενική είναι όμως και η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση. Βλέπει τις προκλήσεις και τρέμει τις εκλογές. Απορρίπτει όμως τη συναίνεση, που θα αποτρέψει τις εκλογές! Κι ας ψήφισε τη συμφωνία. Ο Τσίπρας είναι «καταστροφικός», αλλά πρέπει να μείνει στην εξουσία για να πάρει πάνω του όλο το κόστος! Το ότι ο μίζερος αυτός μικροκομματισμός θυμίζει την αντιπολίτευση Τσίπρα, επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τη ζημιά στην πορεία της χώρας. Πάντως, μέσα στη σχιζοφρένεια και ανευθυνότητα αυτή, υπάρχει η όντως παρήγορη στάση του νέου αρχηγού της ΝΔ στο μέτωπο του μεταναστευτικού. Δυστυχώς πάντως, η υπερδεξιά και ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ διατηρεί Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο αρχικό ερώτημα, που αφορά στις αντοχές της κυβέρνησης Τσίπρα: Απάντηση σε αυτό δεν υπάρχει. Ένα πάντως είναι σίγουρο: Όσο πιο σχιζοφρενική είναι η πορεία της κυβέρνησης, όσο πιο σπασμωδικά προσπαθεί να σωθεί, τόσο κινδυνεύει να αυτοκαταστραφεί. Μιλήσαμε ήδη για την «προσευχή» ενός «βασανισμένου αριστερού». Η προσευχή πάντως κάθε ταλαιπωρημένου, μετριοπαθούς και συνετού πολίτη είναι η κυβέρνηση Τσίπρα να αντέξει! Να υλοποιήσει ολοκληρωμένα ή έστω μισερά όσα επιβάλλονται για να αποφύγουμε νέες περιπέτειες. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι ο χορός της σχιζοφρένειας όλου του κομματικού συστήματος δεν θα παρασύρει τη χώρα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com