Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Να κλείσουν τα μέτωπα για χάρη της οικονομίας

Καταλαγή παθών. Είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αλλά και για την οικονομία η οποία, όπως γνωρίζουν όλοι, είναι και ψυχολογία.


Ενα καλό νέο αρκεί για να αλλάξει το κλίμα, μια δύσκολη απόφαση ή ένα έκτακτο πρόβλημα μπορούν να προκαλέσουν πανικό. Το βλέπουμε στο Χρηματιστήριο, το διαβάζουμε στις αναλύσεις των ειδικών, αποτυπώνεται και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα παρουσιάζονται αυξημένα περίπου 10%, ωστόσο, μια καλύτερη ανάγνωση δείχνει ότι κινούνται στα όριά τους. Ο κόσμος πληρώνει τους φόρους του με ό,τι μπορεί, αν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ τον μήνα.

Την ίδια στιγμή, το Χρηματιστήριο κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο, προφανώς γιατί τα επίπεδα των 420-430 μονάδων δεν αντικατοπτρίζουν σε καμιά περίπτωση της εικόνα της αγοράς και της οικονομίας.

Ωστόσο, λίγο η βελτίωση της κατάστασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λίγο η ηρεμία που επικρατεί μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα με μπλόκα και κινητοποιήσεις, ήταν αρκετά για να αντιστραφεί κάπως το κλίμα.

Η κυβέρνηση οφείλει τις επόμενες ημέρες να οικοδομήσει μια πιο σταθερή και βελτιωμένη εικόνα για την οικονομία και την αγορά. Πρέπει να άρει τις αβεβαιότητες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τον αν θα «περάσει» το Ασφαλιστικό ή αν θα οδηγηθούμε σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Και το κυριότερο: Οφείλει να προχωρήσει σε επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές της άνοιξης.

Δύσκολη εξίσωση, αφού στο παζλ εισέρχεται και το Προσφυγικό, το οποίο ενδεχομένως να παρουσιάσει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις για την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι η ηρεμία. Δεν κάνουν καλό ούτε τα μπλόκα, ούτε τα επεισόδια, ούτε ένα σκηνικό διάλυσης που βουλιάζει την οικονομία και προκαλεί φόβο στους επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις σε μείζονα θέματα που έχει ανοίξει. Πρέπει το ταχύτερο να κλείσει τα μέτωπα και να δώσει έναν αισιόδοξο τόνο στην οικονομία και την κοινωνία.

Σε διαφορετική περίπτωση θα προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά, που δεν συμφέρει κανέναν.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com