Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Εφθασαν τα 6,6 δισ. τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Στα 6,688 δισ. ευρώ έφθασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στο τέλος Απριλίου, εντείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, η οποία πλήττεται από την πρόσφατη φορο-καταιγίδα και περιμένει να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.



Μέσα σε ένα χρόνο τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες «φούσκωσαν» κατά 1,86 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 1% του ΑΕΠ. Αν το ποσό αυτό υπήρχε στην αγορά, θα αυξανόταν η κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιωνόταν η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων.

Από τα 6,68 δισ. ευρώ τα 5,5 δισ. είναι οι οφειλές του κράτους σε προμηθευτές και τα υπόλοιπα 1,18 δισ. ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων κυρίως ΦΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, από 6,688 δισ. ευρώ:
Εφθασαν τα 6,6 δισ. τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

• Τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, εκ των οποίων το 1,6 δισ. ευρώ είναι του ΕΟΠΥΥ.

• Το 1,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων προς ιδιώτες.

• Τα 326 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Τα 519 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλές των νομικών προσώπων.

• Τα 665 εκατ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων τους και

• Το 1,18 δισ. ευρώ είναι επιστροφές φόρων που εκκρεμούν προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.

Στο μεταξύ και όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στα τέλη Απριλίου 2016 το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης ήταν κατά 2,6 δισ. ευρώ πλεονασματικό, όταν στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 581 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζουν πρωτογενές έλλειμμα 628 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015 το πρωτογενές έλλειμμα των ΟΚΑ είχε διαμορφωθεί στα 767 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις κρατικές εγγυήσεις, αυτές στα τέλη Απριλίου ανήλθαν στα 13,6 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες σε σχέση με τις αρχές του έτους κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com