Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Χάκινγκ με κόστος που ξεκινά από τα 6 δολάρια

Οι ερευνητές της Kaspersky Lab διερεύνησαν ένα παγκόσμιο φόρουμ, όπου οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν πρόσβαση σε παραβιασμένους server, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, που προσεγγίζει τα επίπεδα των 6 δολάρια για κάθε server.



Συγκεκριμένα, η «μαύρη αγορά» xDedic, η οποία φαίνεται να διοικείται από μια ρωσόφωνη ομάδα, προσφέρει σε επίδοξους αγοραστές πρόσβαση σε 70.624 παραβιασμένους server Πρωτοκόλλου Απομακρυσμένης Επιφάνειας Εργασίας (RDP). Πολλοί από τους server φιλοξενούν ή παρέχουν πρόσβαση σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους και υπηρεσίες, ενώ μερικοί από αυτούς έχουν εγκατεστημένο λογισμικό για διαφημιστικές εκστρατείες μέσω email και για επεξεργασία δεδομένων λογιστικής και δεδομένων από μηχανές Point-of-Sale (POS). Αυτοί οι server μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση των υποδομών των ιδιοκτητών τους ή ως εφαλτήριο για ευρύτερες επιθέσεις, ενώ οι ιδιοκτήτες τους, συμπεριλαμβανομένων κρατικών φορέων, επιχειρήσεων και πανεπιστημίων, δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει.

Το XDedic αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα μίας νέου είδους αγοράς ψηφιακού εγκλήματος. Πρόκειται για μια καλά οργανωμένη και υποστηριζόμενη αγορά, η οποία προσφέρει στους πάντες (από ψηφιακούς εγκληματίες με βασικές γνώσεις έως και ομάδες APT) γρήγορη, φθηνή και εύκολη πρόσβαση στις υποδομές νόμιμων οργανισμών, βοηθώντας τους να κρατούν τα εγκλήματά τους κρυφά για όσο περισσότερο καιρό γίνεται.

Μια ευρωπαϊκή εταιρεία παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) ειδοποίησε την Kaspersky Lab για την ύπαρξη του xDedic. Οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν για να διερευνήσουν πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο φόρουμ. Η διαδικασία είναι απλή: Οι hackers εισβάλλουν στους server, συχνά μέσω επιθέσεων «ωμής βίας», αποσπούν τα στοιχεία πιστοποίησης και σύνδεσης, τα οποία μεταφέρουν έπειτα στο xDedic. Στη συνέχεια, οι εγκληματίες προχωρούν στον έλεγχο στοιχείων που αφορούν τη διαμόρφωση του πρωτοκόλλου RDP, τη μνήμη, το λογισμικό, το ιστορικό περιήγησης τους κ.ά. Ουσιαστικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικά που οι «πελάτες» μπορούν να κοιτάξουν πριν προχωρήσουν σε μια αγορά. Έπειτα, τα στοιχεία αυτά τοποθετούνται σε μία online «αποθήκη», η οποία προσφέρει πρόσβαση σε:

Server που ανήκουν σε δίκτυα κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και πανεπιστημίων

Server που παρέχουν πρόσβαση σε ή φιλοξενούν συγκεκριμένους ιστότοπους και υπηρεσίες, που σχετίζονται με τυχερά παιχνίδια, στοιχηματισμό, γνωριμίες, online αγορές, online τραπεζικές συναλλαγές και πληρωμές, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και browser

Server με προ-εγκατεστημένο λογισμικό που θα μπορούσε να διευκολύνει την υλοποίηση μιας επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου λογισμικού διαφημιστικών εκστρατειών μέσω email, χρηματοοικονομικού λογισμικού και λογισμικού τερματικών PoS.

Μάλιστα, για όλα τα παραπάνω προσφέρεται υποστήριξη μέσω μιας σειράς εργαλείων παραβίασης και πληροφόρησης συστήματος.

Με ένα εξαιρετικά χαμηλό κόστος, της τάξης των $6 ανά server, τα μέλη του φόρουμ xDedic μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα ενός server, αλλά και να τον χρησιμοποιούν ως πλατφόρμα για περαιτέρω κακόβουλες επιθέσεις. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει στοχευμένες επιθέσεις, επιθέσεις με βάση κακόβουλο λογισμικό, επιθέσεις DDoS, δραστηριότητες phishing, ενέργειες κοινωνικής μηχανικής και επιθέσεις μέσω προγραμμάτων adware, μεταξύ άλλων.

Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των server, στους οποίους περιλαμβάνονται οργανισμοί με υψηλό κύρος (π.χ. κυβερνητικοί οργανισμοί, εταιρείες και πανεπιστήμια), συχνά αγνοούν ότι η πληροφοριακή υποδομή τους έχει παραβιαστεί. Επιπλέον, αφού ολοκληρωθεί μια εκστρατεία, οι επιτιθέμενοι μπορούν να πουλήσουν πρόσβαση στα αντίγραφα ασφαλείας του server και η όλη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή.

Η «αγορά» του xDedic φαίνεται να ξεκίνησε τις δραστηριότητες της κάποια στιγμή το 2014. Από τα μέσα του 2015 και μετά μάλιστα, η «δημοτικότητα» της έχει αυξηθεί σημαντικά. Για τον Μάιο του 2016, είχαν καταγραφεί 70.624 servers από 173 χώρες. Οι αναρτήσεις για την πώληση πρόσβασης έγιναν στον όνομα 416 διαφορετικών πωλητών. Οι 10 χώρες που επηρεάζονται περισσότερο είναι η Βραζιλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική και η Μαλαισία. Η ομάδα πίσω από το xDedic φαίνεται να είναι ρωσόφωνη, ενώ ισχυρίζεται ότι απλώς παρέχει μια πλατφόρμα συναλλαγών και δεν έχει καμία σχέση ή συνεργασία με τους πωλητές.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com