Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

«Κλειδί» για τη Θεσσαλονίκη η πώληση του ΟΛΘ

Την εκτίμηση ότι η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει ν’ αντιληφθούν τις νέες διεθνείς ισορροπίες και να συνειδητοποιήσουν ποια είναι η γεωπολιτική πλευρά των όσων συμβαίνουν στη γεωγραφική γειτονιά της χώρας, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.



Τόνισε δε ότι θα πρέπει ν’ αναληφθούν πρωτοβουλίες γύρω από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, του αεροδρομίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μιλώντας από το βήμα του διήμερου αναπτυξιακού συνεδρίου, που διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Πρόσθεσε ότι αν όλοι αντιληφθούν τις νέες διεθνείς ισορροπίες, αλλά και τον σχεδιασμό των γειτονικών κρατών, τότε θα γίνει αντιληπτό και το πόσο άκαιρες και καταστροφικές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Όταν το καταλάβουμε, το λιμάνι θα έχει απαξιωθεί τόσο που θα είναι πολύ αργά», είπε χαρακτηριστικά, και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν υπέγραψε ήδη συμφωνία για τη δημιουργία παράλληλου καναλιού στον Βόσπορο, προκειμένου να υποβαθμίσει ένα μεγάλο [ελληνικό] πλεονέκτημα στον τομέα των μεταφορών. «Αυτή τη στιγμή τρέχουν τρία πράγματα: η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, του αεροδρομίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία εύχομαι να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να ετοιμάσουμε πρωτοβουλίες και έργα γύρω απ΄ αυτά τα τρία θέματα, που να αναδεικνύουν τη θέση της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στο πεδίο των συνδυασμένων μεταφορών και της επαφής με Ευρώπη, να μπούμε στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους. Στην περίπτωση της επιδιωκόμενης θαλάσσιας σύνδεσης με τη Σμύρνη για παράδειγμα, αν τα καταφέρουμε, θα διοχετευτεί τεράστια κίνηση φορτηγών και εμπορευμάτων δια της Θεσσαλονίκης.

Σε μια περίοδο που τόσο χρήματα δίνονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το «Μάρκο Πόλο», η Ελλάδα θα έπρεπε να πάρει μεγάλες πρωτοβουλίες. Δεν μπορούμε να μείνουμε έξω. Να θέσουμε τέτοιου είδους προτάσεις στο τραπέζι», σημείωσε, και συμπλήρωσε ότι αν δεν καταφέρουμε να απαντήσουμε στον ανταγωνισμό και δεν συνειδητοποιήσουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς συγκρούσεις στην περιοχή μας προς όφελός μας, τότε δεν θα κάνουμε τίποτα».

Σημείωσε τέλος ότι θα υπάρξει συνέχεια και στη πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ, για την αξιοποίηση των σημαντικών ακινήτων του δημοσίου στην περιοχή.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com