Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Αυξήθηκαν τον Μάιο τα φορολογικά έσοδα

Η καλή εικόνα που εμφάνισαν τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο, σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μπορεί να έφεραν χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο, αλλά στην Καραγιώργη Σερβίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες, όταν οι φορολογούμενοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή μαζεμένων φόρων για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους.




Τα φορολογικά έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 13,8% τον Μάιο, με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου να παρουσιάζονται αυξημένα 2,2% σε σχέση με πέρυσι και να υπερκαλύπτουν τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 4,3%. Όμως η συνέχεια από το τέλος Ιουνίου και ειδικά από τον Ιούλιο και μετά προβληματίζει και ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο.

Έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει, με βάση τα επίσημα στοιχεία, να εισπραχθούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ, όμως από τον Ιούλιο θα αρχίσει η «ανηφόρα» για τους φορολογούμενους αφού θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 6 δισ. ευρώ. Στο τέλος Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, που θα είναι αυξημένος για χιλιάδες φορολογούμενους κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ από τον Αύγουστο έρχεται και ο νέος ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι «φουσκωμένος» για περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Εσοδα 26 δισ.
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία πάνω από 26 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται και τα πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή τρία νομοσχέδια.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς και αυτό για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στην τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ, μετά την παρουσίαση της μεγάλης αποκάλυψης από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ της ποσότητας οπιούχων ναρκωτικών δισκίων, η οποία έγινε με τη συνδρομή της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι θα περιλαμβάνει και κίνητρα για τη χρήση καρτών από τους πολίτες, καθώς και νέα υποχρεωτικά όρια για τη διενέργεια των συναλλαγών αυτών.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση που αποκάλυψε το ΣΔΟΕ, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση οπιούχων ναρκωτικών δισκίων στην ελληνική επικράτεια, ο αναπληρωτής υπουργός, κατά την παρουσίασή της, είπε ότι έχει και εθνικό και διεθνές αντίκτυπο. «Είναι μια απάντηση σε όσους σχεδίαζαν τη διάλυση του ΣΔΟΕ, που εξυπηρετούσαν πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, δεν εξυπηρετούσαν όμως τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρύφων Αλεξιάδης. Και πρόσθεσε ότι «στα θέματα του οικονομικού εγκλήματος που έχει επικεντρωθεί το ΣΔΟΕ θα ενισχύσουμε τις υπηρεσίες και υλικοτεχνικά και με προσωπικό».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com