Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Πιο ισχυρή η πτώση για τις ελληνικές εξαγωγές

Χειρότερη των αρχικών εκτιμήσεων ήταν η πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών, εμφανίζεται μειωμένη κατά 9,3% (στα 5,61 δισ. ευρώ από 6,19 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2015), έναντι αρχικής εκτίμησης για υποχώρηση της τάξης του 8,9%.



Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), μεγαλύτερη σε σχέση με την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, είναι και η μείωση της αξίας των εξαγωγών, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Πλέον στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφεται η μείωση της τάξης του 0,6% ή κατά 26,4 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για υποχώρηση κατά μόλις 0,2%.

Η πορεία των εξαγωγών προϊόντων (πλην πετρελαιοειδών) συνάδει και με τις πτωτικά αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει οριακές μεταβολές για το σύνολο του έτους, στα επίπεδα του +0,5% ως προς τα έσοδα της Ελλάδας από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση κατά 1,9%. Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, η Κομισιόν μεταθέτει την ανάκαμψη των εξαγωγών για το β’ εξάμηνο του 2016 και κυρίως κατά το 2017, οπότε και αναμένει αύξηση κατά 4,2%.
Πιο ισχυρή η πτώση για τις ελληνικές εξαγωγές

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη τονίζει ότι η αστάθεια και οι πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας, αλλά και την εξάντληση παραγωγικών και εξαγωγικών δυνατοτήτων, μετά από την πολύχρονη ύφεση, και προσθέτει πως είναι ξεκάθαρο ότι πλέον απαιτείται άμεση επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής της χώρας, με την ενεργοποιήση χρηματοδοτικών εργαλείων και Προγραμμάτων.

Ο χάρτης των εξαγωγών
Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των εξαγωγών, η Ιταλία, παρά τη μείωση κατά 9,5%, εξακολουθεί και σε αυτό το τρίμηνο να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ κατά μία θέση ανέβηκαν στη σχετική κατάταξη η Γερμανία (στη 2η θέση, με +6,7%), η Κύπρος (3η, με +8,7%) και η Βουλγαρία (4η, με -8,7%), μιας και η Τουρκία, η οποία στο αντίστοιχο περσινό α’ τρίμηνο ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός, υποχωρεί στην 5η θέση (-48,7%, λόγω της μεγάλης μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, το οποίο αποτελεί και το βασικό εξαγόμενο προϊόν της Ελλάδας προς την τουρκική αγορά). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά το Ηνωμένο Βασίλειο (-0,8%), οι ΗΠΑ (-14,9%), η Αίγυπτος (-0,9%), η Ρουμανία (+10,5%) και ο Λίβανος (-6,8%). Όσον αφορά τέλος στις εισαγωγές στο πρώτο τρίμηνο, μειώθηκαν κατά 8,8%, στα 9,8 δισ. ευρώ από 10,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com