Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως είπε η Ελλάδα κινείται προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς.
Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ έγιναν λίγη ώρα μετά την έγκριση από τη Γερμανική Βουλή της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Τις απαντήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ερωτήσεις αναγνωστών της για την Ελλάδα, δημοσιεύει επίσης σήμερα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Απαντήσεις που δεν είχε τον χρόνο να δώσει στη διάρκειας μιας ώρας συζήτησή του με τον εκδότη της ίδια εφημερίδας τον Μάιο.
Αρκετές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν αφορούσαν την Ελλάδα και τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει. Σε ερώτηση γιατί η γερμανική οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα δεν απέβη προς όφελος των Ελλήνων πολιτών αλλά των τραπεζών, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαντά μεταξύ άλλων:
«Δεν είναι σωστό ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν επωφελήθηκε από τα μέτρα βοήθειας. Χωρίς τη στήριξη των κρατών της ευρωζώνης η Ελλάδα θα έπρεπε να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της μεμιάς το 2010. Αυτό θα προκαλούσε δραματικά ρήγματα – ειδικά για τους ίδιους του Έλληνες».
Στο πώς θα επωφεληθεί ο ελληνικός λαός από τις χρηματικές ενισχύσεις, κατανοώντας παράλληλα ότι πρέπει και ο ίδιος να συμβάλει για την ανάκαμψη της χώρας, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «εξαιρετικά συντομευμένη, η ιδέα της βοήθειας για την Ελλάδα είναι αλληλεγγύη έναντι συνέπειας. Η ευρωζώνη χορηγεί δάνεια στην Ελλάδα και αναμένει ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης».
Εγκριση
Η επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Παρασκευής (10.06.2016), , "απέσχε από το να πάρει θέση" αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Μαΐου στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και προβλέπει την αποδέσμευση νέας οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Μπούντεσταγκ.
Η επιτροπή, η γνώμη της οποίας αποτελεί στην προκειμένη περίπτωση γνώμη ολόκληρου του κοινοβουλίου, δεν ψηφίζει επισήμως για την αποδέσμευση αυτών των δανείων, αλλά θα μπορούσε να αντιταχθεί σ' αυτή. Το γεγονός ότι δεν λαμβάνει θέση ισοδυναμεί με έγκριση.
Το Eurogroup συνεδριάζει στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο και, αν επικυρώσει την αποδέσμευση των πιστώσεων προς την Ελλάδα, τις οποίες αποφάσισε στις 24 Μαΐου και οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 10,3 δισεκ. ευρώ, η πρώτη από τις δόσεις, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων, μπορεί να αποδεσμευτεί στις 17 Ιουνίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.