Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΜΕΙΩΣΗ 9,2% ΣΤΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Οι εκτιμήσεις που υπήρχαν για αντιστροφή της πτωτικής τάσης στα τουριστικά έσοδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν δείχνουν να επιβεβαιώνονται και πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το πρόσημο όσον αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις θα είναι αρνητικό, παρά την άνοδο που παρατηρείται στις αφίξεις



Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας για το ισοζύγιο πληρωμών του Αυγούστου 2016, τον συγκεκριμένο μήνα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν πτώση 9,2% καθώς διαμορφώθηκαν στα 3,159 δισ. ευρώ έναντι 3,478 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Μάλιστα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του φετινού Αυγούστου είναι σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του αντίστοιχου μήνα του 2014 που είχαν διαμορφωθεί στα 3,164 δισ. ευρώ. Στην ανακοίνωση της, η ΤτΕ αναφέρει πως οι αφίξεις τουριστών τον Αύγουστο παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 1,8%, χωρίς, όμως, να δίνει περισσότερα στοιχεία, κάτι που αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα όταν και θα δημοσιευτούν τα στοιχεία για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών όσον αφορά τον Αύγουστο.

Η σημαντική πτώση που παρατηρήθηκε στα έσοδα του Αυγούστου και με δεδομένο ότι και τον Ιούλιο υπήρξε μείωση (-5,8%) είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου να παρουσιάζουν πτώση 7,1% καθώς διαμορφώθηκαν στα 9,853 δισ. ευρώ. Οι αφίξεις για το σύνολο αυτού του χρονικού διαστήματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, αυξήθηκαν κατά 1,3%.
Τουριστικό «σοκ» στα έσοδα

Ισοζύγιο
Όσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ, τον Αύγουστο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ, κατά 379 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Αυγούστου του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε σε σύγκριση με εκείνο του Αυγούστου του 2015, οφειλόμενη στη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων και την άνοδο των εξαγωγών χωρίς καύσιμα. Η τελευταία αντισταθμίστηκε από την αύξηση των αντίστοιχων εισαγωγών αγαθών. Σημειώνεται ότι, σε σταθερές τιμές, σημειώθηκε άνοδος των συνολικών εξαγωγών αγαθών κατά 7,8% και των εξαγωγών χωρίς καύσιμα κατά 8,0%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 245 εκατ. ευρώ, λόγω της προαναφερθείσας πτώσης των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου των αεροπορικών μεταφορών, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών περιορίστηκε στα 299 εκατ. ευρώ από 327 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2015. Επίσης, βελτίωση σημείωσαν και οι καθαρές εισπράξεις από λοιπές υπηρεσίες.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω εξελίξεων, το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 2,2 δισ. ευρώ, κατά 236 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Αυγούστου του 2015.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 430 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 560 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015. Ειδικότερα, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασαν βελτίωση, ενώ το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών επιδείνωση.

Επίσης, τον Αύγουστο του 2016, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε μικρό έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον ίδιο μήνα του 2015, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016 εμφάνισε πλεόνασμα 638 εκατ. ευρώ, κατά 24 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του αντίστοιχου διαστήματος του 2015.

Τον Αύγουστο του 2016, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε πλεόνασμα 1,8 δισεκ. ευρώ, μικρότερο κατά 389 εκατ. ευρώ από εκείνο του ίδιου μήνα του 2015. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016 παρουσιάστηκε πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ, κατά 537 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2015.

Χρηματοοικονομικές συναλλαγές
Ακόμη, τον Αύγουστο του 2016, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων σημειώθηκε αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατά 99 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) κατέγραψαν αύξηση 480 εκατ. ευρώ. Οι σημαντικότερες συναλλαγές αφορούν: α) την εισροή 280 εκατ. ευρώ από την εξαγορά του ΟΛΠ από την Cosco Group (Χονγκ Κονγκ) και β) την εισροή 90 εκατ. ευρώ από την πώληση στην ERGO International (Γερμανία) του 100% της συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στην ΑΤΕ Ασφαλιστική.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, οι απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 923 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, παρουσίασαν άνοδο κατά 1,4 δισ. ευρώ, έναντι ανόδου 684 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2015.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com