Η παρούσα κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, εγκλωβίστηκε στο θέμα των πλειστηριασμών. Χωρίς μία ξεκάθαρη πολιτική γύρω από το θέμα και γενικευμένο το ρητό όλων των πολιτικών «προστατεύουμε την πρώτη κατοικία» κινδυνεύει να χάσει για ακόμη μια φορά την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Και αυτό διότι κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ατάκα «το σπίτι μου» δεν μπορεί να ισχύει για όλους. Διότι, είναι άλλο πράγμα κάποιος να έχει πάρει ένα δάνειο για 15 χρόνια και να έχει «κολλήσει» στον 13ο χρόνο και άλλο κάποιος να έχει πάρει επίσης για 15 χρόνια και να «κόλλησε» στον δεύτερο. Και οι δύο έχουν ένα ακίνητο, αλλά και για τους δύο δεν ισχύει «το σπίτι μου». Κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθεί ένας πολιτικός που να μην υποκύψει σε αυτόν λαϊκισμό και να σκεφτεί το εξής απλό: Γιατί να πληρώνουν το «τίμημα» κάποιοι που μένουν στο ενοίκιο;
Παίζονται πολλά «στοιχήματα»
Της... ανάπτυξης
Μήπως είναι μύθος ... «το σπίτι μου»
Οι διεθνείς οίκοι, οι υπουργοί και οι αναλυτές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα άνευ προηγουμένου, σχετικά με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2017. Στο μόνο που φαίνεται όλοι να συμφωνούν είναι ότι θα έχουμε ανάπτυξη, αφήνοντας πίσω μας την ύφεση. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις έχουν τεράστιες διαφορές. Από το 3% που εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης μέχρι το 1% που εκτιμούν κάποιοι ξένοι οίκοι. Η αλήθεια είναι πως η οικονομία είναι, εκτός των άλλων, και ψυχολογία. Αν η αγορά κρίνει ότι τα χειρότερα έφυγαν και ότι το μέλλον δεν θα μας επιφυλάσσει και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις, τότε είναι σίγουρο πως το ΑΕΠ θα κερδίσει αυτομάτως σημαντικούς πόντους. Μέχρι τότε η όποια ανάπτυξη θα είναι εύθραυστη και μη διατηρήσιμη.
Οι αγορές και το χρέος
Κουβέντα να γίνεται
Μήπως είναι μύθος ... «το σπίτι μου»
Έχει ανάψει για να καλά, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ωστόσο, αυτό που μάλλον δείχνουμε να μην έχουμε αντιληφθεί είναι ότι η διαδικασία για το χρέος θα είναι μακρά και κυρίως θα γίνει... χωρίς εμάς. Ως εκ τούτου, μάλλον είναι προς εσωτερική κατανάλωση και μόνο. Οι εταίροι μας, οι Ευρωπαίοι κυρίως, δείχνουν να μη βιάζονται ιδιαίτερα δεδομένου μάλιστα, ότι δεν συντρέχει και κάποιος λόγος ουσίας. Από την άλλη, το ΔΝΤ βιάζεται μεν, αλλά συνδυάζει μία πολύ «ελκυστική» λύση για το ελληνικό χρέος, ταυτόχρονα με ένα ισοπεδωτικό νέο μνημόνιο. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι ετοιμαζόμαστε για πειραματική έξοδο στις αγορές, πράγμα που μάλλον είναι απίθανο να συμβεί, αν βέβαια θέλουμε να έχει και κάποια ουσία. Εν κατακλείδι, είναι νωρίς ακόμη για ουσιαστικές δράσεις.
Νέα πτωτική αναθεώρηση
Άσχημα μαντάτα
Μήπως είναι μύθος ... «το σπίτι μου»
Οι ειδήσεις που βγαίνουν τελευταία από τη Στατιστική Αρχή, μόνο χαμόγελα δεν σκορπούν. Πριν από λίγες εβδομάδες μάθαμε ότι η ύφεση του πρώτου τριμήνου του έτους ήταν βαθύτερη από αυτή που γνωρίζαμε. Χθες μάθαμε ότι και η ύφεση του 2015 ήταν σε τρέχουσες τιμές μεγαλύτερη, κάτι που σημαίνει ότι λείπουν... χρήματα. Όλα αυτά όταν ανοίγει τεφτέρι υπολογίζονται. Δυστυχώς τα νέα δεν είναι καλά και ας ελπίσουμε ότι τελικά όταν θα φτάσει η ώρα του λογαριασμού για το αποτέλεσμα του τρίτου τριμήνου του 2016 τα πράγματα να είναι ελαφρώς καλύτερα, προκειμένου να μην αναγκαστούμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα για να βγαίνει ο λογαριασμός.
Παράταση στην παράταση
Τι γίνεται με τον ΑΔΜΗΕ;
Μήπως είναι μύθος ... «το σπίτι μου»
Δύο παρατάσεις σε δύο ημέρες μήπως είναι πολλές για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα; Η διοίκηση της ΔΕΗ έδωσε παράταση για όσους θέλουν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι οι προσφορές θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί στις 12 Οκτωβρίου, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη. Η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ έχει έντονο παρασκήνιο και πολλοί εκτιμούν ότι η καθυστέρηση μπορεί και να σημαίνει ότι ο διαγωνισμός θα κλείσει επιτυχώς. Κάποιες πληροφορίες θέλουν η παράταση να δόθηκε μετά από αίτημα συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, προκειμένου να εξετάσουν και κάποιες άλλες παραμέτρους. Όπως και να έχει οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα και πριν από το τέλος του μήνα, εκτός και αν έχουμε και άλλες παρατάσεις.
Συζητάμε ακόμη και τα αυτονόητα
Ο Βαρουφάκης και ο Στουρνάρας
Πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, ο διοικητής της ΤτΕ είπε (σε ελεύθερη μετάφραση) ότι ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να μην ακούει τις ανοησίες που του έλεγε ο Βαρουφάκης, ότι δηλαδή ήταν υπουργός μίας χρεοκοπημένης χώρας. Κάποιοι (ευτυχώς λίγοι), δήθεν σοβαροί αναλυτές, είπαν ότι ο Γ. Στουρνάρας δεν ακολούθησε την εθνική γραμμή ως όφειλε, έστω και αν αυτή ήταν λάθος. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει ως αποστολή του να κρατήσει σταθερό το τραπεζικό σύστημα. Κατά συνέπεια έπραξε το αυτονόητο. Είναι δηλαδή σαν να κατηγορείς τον υπεύθυνο ασφαλείας ενός κτιρίου, ότι παραβλέπει την εντολή του CEO μίας εταιρείας να επιτρέπεται η οπλοφορία των εργαζομένων εντός κτιρίου. Μάλλον έχουμε εδώ και καιρό αρχίσει να συζητάμε ακόμη και τα αυτονόητα.
Μακάρι να έχουμε ήλιο
Ακριβό μου πετρέλαιο
Από σήμερα ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και οι περισσότεροι καταναλωτές αυτό που εύχονται είναι να κάνει όσο περισσότερο διάστημα γίνεται... καλοκαίρι και να μη χρειαστούν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους. Ο λόγος είναι απλός. Από φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης γίνεται πιο ακριβό. Εάν υποθέσουμε ότι οι διεθνείς τιμές μείνουν αμετάβλητες, τότε η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 90 λεπτά το λίτρο. Όσες αλλαγές και αν γίνουν στα κριτήρια με τα οποία θα χορηγηθεί το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης και με δεδομένο ότι τα χρήματα είναι τα ίδια, κάπου στα 105 εκατ., είναι σίγουρο ότι ούτε ως ασπιρίνη δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Μοναδική ελπίδα ο... καιρός.