Εντός στενών χρονοδιαγραμμάτων, με πρώτο ορόσημο το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θεσμοί και κυβέρνηση αναζητούν πολιτικό συμβιβασμό για το χρέος, που θα ανοίξει την πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και το δρόμο στις αγορές.
«Τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για να προετοιμάσουν τη δυνατότητα επιστροφής στις αγορές. Σε διαφορετική περίπτωση η οικονομία θα βρίσκεται διαρκώς στο γύψο και αυτό δεν το επιθυμεί κανείς, ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας» δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.. «Πιστεύω πως είναι εφικτό έως το Eurogroup Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές εξελίξεις και αποφάσεις ώστε η νέα χρονιά να βρει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση (QE) ή πολύ σύντομα μέσα στη χρονιά να είμαστε στο QE. Αυτό περιμένει η επενδυτική κοινότητα για να δει πως η Ελλάδα άφησε πίσω τις μέρες της κρίσης» εκτίμησε.
Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με την Αγκ. Μέρκελ, το Φρ. Ολάντ αλλά και με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ από τους οποίους ζήτησε διαβεβαιώσεις για το χρέος. «Έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλους Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, έχοντας μάλιστα πολύ θετικές επιδόσεις, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια σε ανάπτυξη» είπε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε πως η χώρα δικαιούται να υπάρξει ένα ισχυρό σήμα προς τους επενδυτές. «Δεν μπορεί αυτό να δοθεί με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις» δήλωσε και ζήτησε την ένταξη στο QE, το συντομότερο δυνατό.
Εκτίμησε πως οι συνομιλητές του κατανόησαν αυτή την ανάγκη και έστειλε μήνυμα πως ουδείς επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη για δύο λόγους: Όλοι αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως πόλο σταθερότητας στην περιοχή για το προσφυγικό, ενώ το 2017 είναι εκλογική χρονιά στην ευρωζώνη, για χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Φρ. Ολάντ εμφανίστηκε υποστηρικτικός και εξέφρασε τη βούληση να συμβάλλει σε λύση για το χρέος αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αρθεί η αβεβαιότητα. Κλειστά κράτησε τα χαρτιά της η Αγκ. Μέρκελ όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον Αλ. Τσίπρα, ενώ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει τι του μετέφερε, τελικά, η κ. Μέρκελ. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας απέφυγε να τοποθετηθεί για τη στάση του Β. Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει πως το χρέος δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας.
Ξένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα χρονικά περιθώρια για μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, δεν είναι ελαστικά. Η δεύτερη αξιολόγηση είναι απαιτητική και θα μπορούσαν να υπάρξουν επικίνδυνες καθυστερήσεις, ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου η ευρωζώνη θα «παγώσει» ενόψει εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία. Αυτό σημαίνει πως στο καλό σενάριο, η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει το αργότερο έως τον Ιανουάριο, ιδανικά για την κυβέρνηση το Δεκέμβριο, για να ακολουθήσει η μεγάλη διαπραγμάτευση ΔΝΤ - ευρωζώνης για το χρέος, από την οποία θα εξαρτηθεί πότε θα «ανοίξει» το QE.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου για το χρέος, σημειώνοντας πως «ήταν εξαιρετικά θετικές, και σε απολύτως θετικό πλαίσιο...» καθώς πάρθηκε η απόφαση να υπάρχει όριο 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης και στο πλαίσιο αυτό να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα. Όπως όμως είπε «τα αρνητικά του Μαΐου δεν ήταν οι αποφάσεις, αλλά ότι μετά, είδαμε να συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ ενώ εστάλη λάθος μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα "να περιμένουν έως το Δεκέμβριο"».
Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πάντως πως το Δεκέμβριο θα συζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση άμεσων και βραχυπρόθεσμων μέτρων που είναι απαραίτητα. Να σημειωθεί πως ο «καβγάς» ΔΝΤ και ευρωζώνης έγκειται κυρίως στο ότι το Ταμείο απαιτεί να συγκεκριμενοποιηθούν τώρα και τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
«Κλειδί» η ΕΚΤ
Η ρύθμιση του χρέους πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα αποθαρρύνει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα, Φρ. Ντρούντι. Ζήτησε τήρηση των δεσμεύσεων από την Αθήνα για να επανέλθει τελικά στις αγορές. Ξεκαθάρισε πως για να αποφασίσει η ΕΚΤ την ένταξη στο QE πρέπει να προηγηθεί ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από την ΕΚΤ που θα συνεκτιμήσει τις όποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί για το χρέος.