Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ

Σε ένα διμέτωπο αγώνα, υψηλού ρίσκου και απρόβλεπτου αποτελέσματος έχει επιδοθεί το Μαξίμου, ελπίζοντας σε ευόδωση του κυβερνητικού σχεδιασμού, ώστε να κλείσουν οριστικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και η χώρα να επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας, αλλάζοντας οριστικά σελίδα.



Εκτός συνόρων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο «μαραθώνιος» επαφών του πρωθυπουργού με στόχο να πείσει τους δανειστές ότι η κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη προκειμένου να κλείσει έγκαιρα και χωρίς προβλήματα η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να τηρηθούν απαρέγκλιτα και οι υποχρεώσεις της άλλης πλευράς, να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για το χρέος και να υπάρξουν απτά αποτελέσματα εντός του έτους. Στην προσπάθεια αυτή μάλιστα το Μαξίμου ρίχνει στη «μάχη» όλα τα όπλα και τις συμμαχίες που διαθέτει, από τις κατ ιδίαν επαφές του Αλ. Τσίπρα με Άγκελα Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ζ. Κ. Γιούνκερ, μέχρι τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα από τον οποίο ελπίζει σε μία ισχυρή δήλωση στήριξης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον επόμενο μήνα.

Στο εσωτερικό πεδίο, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και η απόφαση του ΣτΕ να προχωρήσει στην εξέταση επί της ουσίας της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, έχει προκαλέσει κυβερνητικό βέρτιγκο καθώς κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η στρατηγική που έχει χαραχθεί, τη στιγμή μάλιστα που δεν διαφαίνεται στο ορίζοντα κάποια άλλη εναλλακτική αν ο νόμος «πέσει» στα δικαστήρια. Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς άλλωστε, παραδέχθηκε ότι «ο θεός ξέρει τι θα γίνει αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες».

Την ίδια ώρα τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης στους κυβερνητικούς χειρισμούς και η απουσία οποιασδήποτε διάθεσης συναίνεσης - όπως αποτυπώθηκε για μία ακόμη φορά κατά την ψηφοφορία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ - αλλά και η «στροφή» που αρχίζει να καταγράφεται στην κοινή γνώμη αναφορικά με τα κίνητρα του Μαξίμου στην πρόθεσή του να κλείσει εν λειτουργία κανάλια, προκαλούν έντονη αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό μα ρίξει προς ώρας τους τόνους της αντιπαράθεσης. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η επιλογή του Αλ. Τσίπρα, παρά τις αρχικές προθέσεις του, να μην παρέμβει τελικώς στην Βουλή και να τοποθετηθεί επί του θέματος, αν και είχε προηγηθεί μια άκρως καταγγελτική ομιλία από τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Η μεγάλη εβδομάδα
Αν και ο «σταθερός στόχος» να ταυτιστεί η ΝΔ με τα συμφέροντα και το παλαιό καθεστώς επί της ουσίας δεν έχει εγκαταλειφθεί, ωστόσο προς ώρας επιλέγεται άλλη τακτική. Εν αναμονή λοιπόν και των δύο διασκέψεων της Ολομέλειας του ΣτΕ την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να υπάρξει απόφαση, στο επιτελείο του πρωθυπουργού επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις και αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος ώστε να υπάρξει ανασύνταξη και εκπόνηση ενός plan B, για την περίπτωση που το δικαστήριο δεν δώσει το πράσινο φως. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και η δημόσια παρέμβαση του Ν. Παππά, ο οποίος δήλωσε ανοιχτός σε βελτιώσεις αναφορικά με την τροπολογία του για «μαύρο» εντός πέντε ημερών σε όσα κανάλια δεν αδειοδοτηθούν, αλλά και η διαβεβαίωση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, ότι η τροπολογία δεν πρόκειται να επανακατατεθεί άμεσα.

Χωρίς αυτό να αποκλείει και τον αιφνιδιασμό από πλευράς του κ. Παππά και να κατατεθεί η τροπολογία για το «μαύρο» τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας. Παράλληλα, οι αρμόδιοι υπουργοί με δηλώσεις «χειρουργικής ακρίβειας» φροντίζουν μεν να υπενθυμίσουν ότι ενδεχόμενη ακύρωση του διαγωνισμού θα σήμαινε επιστροφή στο καθεστώς ανομίας που επικρατούσε επί 27 χρόνια και, κυρίως, επιστροφή στους καναλάρχες των ποσών που κατέβαλαν και τα οποία κατευθύνονται σε κοινωνικές δράσεις, αποφεύγουν ωστόσο οποιαδήποτε ανοιχτή δήλωση, η οποία θα μπορούσε να τους βάλει στο στόχαστρο της κριτικής, περί παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης.

Ο ανασχηματισμός
Η ώρα του ανασχηματισμού όπως όλα δείχνουν, έχει φθάσει και τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός θα τις ανακοινώσει αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κύβος ερρίφθη και έτσι, από Δευτέρα, μετά και την αυριανή συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής για την εκλογή γραμματέα και την ανάδειξη νέας Πολιτικής Γραμματείας, ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στον πρωθυπουργό είχαν φτάσει και διαφορετικές εισηγήσεις περί χρονικής μετάθεσής του ανασχηματισμού, ώστε να έχει πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κάτι που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πετύχει εντός Νοεμβρίου.

Πέρα όμως από το χρόνο των ανακοινώσεων, μείζον ζήτημα αποτελεί και το εύρος των αλλαγών που θα υπάρξουν. Ήδη δια της κυβερνητικής εκπροσώπου έχει καταστεί σαφές ότι ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς και δομικός, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ποιοι μένουν και ποιοι θα δουν την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση.

Η ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η σύνθεση της οποίας έκρυβε εκπλήξεις και ανατροπές, αντί να ξεκαθαρίσει, θόλωσε ακόμη περισσότερο το εσωκομματικό τοπίο. Η ενίσχυση συγκεκριμένων προσώπων, συνέβαλε στην αναβίωση προσωπικών φιλοδοξιών, δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα σε ενδεχόμενη απομάκρυνσή τους από το υπουργικό συμβούλιο, ανατρέποντας τις «λίστες» που επεξεργαζόταν το Μαξίμου. Οι παρεμβάσεις άλλωστε, αμέσως μετά το συνέδριο, του Ν. Φίλη και του Π. Σκουρλέτη οι οποίοι εξασφάλισαν ισχυρή σταυροδοσία, θεωρήθηκαν από πολλούς και ως ηχηρά μηνύματα προς τον πρωθυπουργό ενόψει των τελικών του αποφάσεων.

Ενδεχόμενο «Βατερλό» οδηγεί σε πρόωρες εκλογές;
Τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα όπως είναι φυσικό, πυροδότησαν εκ νέου τα τελευταία εικοσιτετράωρα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Η μόνιμη επωδός αλλά και γραμμή άμυνας του Μαξίμου απέναντι σε αυτά, είναι ότι «καμία κυβέρνηση δεν οδηγείται σε εκλογές, αν δεν χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία». Αν και στο κυβερνών κόμμα δεν έχουν διαφανεί «ρωγμές», ούτε καν κατά τη διάρκεια κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή, εντούτοις, ενδεχόμενη απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες κάλπες, θα επηρεαστεί από πολλούς πολιτικούς παράγοντες. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση πιεστεί από την τρόικα για νέα αντιλαϊκά μέτρα, των οποίων το πολιτικό κόστος δεν θα μπορούσε να αντέξει, και αν ταυτόχρονα δεν υπάρξει κάποιο επικοινωνιακό «αντίβαρο» στο πεδίο της ρύθμισης του χρέους, τότε το σενάριο της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία είναι σίγουρο ότι θα επανεξετασθεί. Επιπλέον ένα «Βατερλό» τύπου «βασικού μετόχου» στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είναι σίγουρο ότι θα αποτελούσε μείζον πλήγμα για το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού που χειρίστηκε το θέμα, και κατά συνέπεια για τη συνολική κυβερνητική εικόνα, πυροδοτώντας ενδεχομένως πολιτικές εξελίξεις...

Επαφές
Εκτός συνόρων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο «μαραθώνιος» επαφών του πρωθυπουργού με στόχο να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για το χρέος

Αδιέξοδο...
Στο εσωτερικό πεδίο, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έχει προκαλέσει κυβερνητικό βέρτιγκο καθώς κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η στρατηγική που έχει χαραχθεί

 
website counter
friend finderplentyoffish.com