Διαστάσεις θρίλερ, με απρόβλεπτες πολιτικές διαστάσεις, προσλαμβάνει η υπόθεση της ελληνικής κρίσης, πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και των παρασκηνίων που λάμβαναν χώρα κατά την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η αποκάλυψη που προκαλεί τεράστιο ζήτημα για την κυβέρνηση έρχεται από το βιβλίο με τίτλο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», το οποίο περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου Προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της Le Monde.
Σε κάποιο σημείο ο Ολάντ περιγράφει μια συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως διηγείται, ο Ρώσος πρόεδρος του ανέφερε ότι ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, που είχε προηγηθεί, τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη Ρωσία. Γράφει στο βιβλίο: «Στο τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, ο Γάλλος πρόεδρος κατάλαβε ότι ήταν μια προειδοποίηση ότι η Ρωσία ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.
Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (?) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν».
Και ο Πούτιν συνεχίζει: «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε». Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως γράφεται στο βιβλίο: «Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την Ε.Ε. και δεύτερον για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί». Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στα όσα αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του σημειώνουν: «Υπήρξαν επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Ελληνα πρωθυπουργό». Βεβαίως, πρόκειται για μια συνομιλία και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή.
Η κρίση του καλοκαιριού << Οι συγγραφείς αφιερώνουν ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική κρίση του καλοκαιριού του 2015, όταν η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε μια ανάσα από την έξοδο από την Ε.Ε. - το περιβόητο Grexit. Αλλά ο Ολάντ δεν ήθελε καν ν' ακούσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έπαιξε λοιπόν τον ρόλο του «συμβούλου» προς τον Τσίπρα, τον οποίο έλεγε χαρακτηριστικά ότι θεωρούσε «έναν θορυβώδη αδελφό».
Οι δύο συγγραφείς αναφέρουν ότι η στάση αυτή του Ολάντ οφείλεται στο γεγονός ότι ήθελε να δείξει στον Μελανσόν και στους οπαδούς της «άλλης Αριστεράς» ότι η Γαλλία του Ολάντ είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Τσίπρα. Το κρίσιμο σημείο που αφηγούνται οι δύο συγγραφείς είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, τηλεφώνησε στον Φρανσουά Ολάντ και του είπε ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη.
Τα Wikileaks
Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το Wikileaks, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί Προεδρίας Κλίντον, Τζον Ποντέστα, είχε επικοινωνία με επιτελείς του Μπ. Ομπάμα προκειμένου να λειτουργήσει ως σύνδεσμος με τον πρώην Πρόεδρο. Ο Ποντέστα επικοινωνεί με το γραφείο του Μπιλ Κλίντον, με το ερώτημα εάν μπορεί να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας. Η απάντηση της πλευράς Κλίντον είναι θετική, πλην όμως ζητά περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση, αλλά και εάν αντίστοιχη «πίεση» θα ασκηθεί προς την πλευρά του Βερολίνου. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες όντως μίλησαν τηλεφωνικώς το καλοκαίρι του 2015 αλλά σε χρόνο πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου και, σε καμία περίπτωση, στις 10 Ιουλίου όταν, με βάση email που αποκαλύπτει το Wikileaks, ο Λευκός Οίκος φέρεται να ζήτησε τη συνδρομή του πρώην προέδρου προκειμένου να πειστεί ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρωζώνη για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.