Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

«Βουτιά» στο Internet μέσα σε δύο χρόνια

Τα τελευταία 3-4 χρόνια γίνεται πολύς λόγος για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things ή απλά ΙοΤ) το οποίο αφορά τη διασύνδεση οτιδήποτε υπάρχει πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη.



Τι γίνεται όμως με την θάλασσα και ό,τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια αυτής; Πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα υποθαλάσσιο Διαδίκτυο που θα μας επιτρέψει αφενός να παρακολουθούμε πιο εύκολα τι γίνεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αλλά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν; Αυτά τα ερωτήματα επιδιώκει να απαντήσει το Sunrise, ένα ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η σωστή και ορθολογική αξιοποίηση των θαλασσών είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον μας» σημειώνει στην «Η» η Τσιάρα Πετριόλι, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και επικεφαλής του ερευνητικού έργου Sunrise. Η κα Πετριόλι βρέθηκε στην Αθήνα πριν από μερικές ημέρες προκειμένου να παρουσιάσει σε ημερίδα για το IoT που διοργάνωσε η Boussias Communica-tions το έργο που γίνεται από την ομάδα του Sunrise.
«Βουτιά» στο Internet μέσα σε δύο χρόνια

«Η φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα συσκευών και εφαρμογών που θα μπορούν να λειτουργούν υποβρυχίως και να μεταδίδουν άμεσα δεδομένα και πληροφορίες» επισημαίνει η Ιταλίδα καθηγήτρια, σπεύδοντας να προσθέσει ότι η προσπάθεια αυτή δεν είναι ιδιαίτερα απλή. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως πρέπει να δημιουργήσουμε νέες τεχνολογίες, ιδίως όσον αφορά το κομμάτι της διασύνδεση αυτών των συσκευών που λειτουργούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα «ακουστικά» (acoustics) modems, καθώς, όπως είναι προφανές, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογίες όπως το WiFi κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» τονίζει η κα Πετριόλι.

Δύσκολο περιβάλλον
Είναι προφανές ότι η σημαντικότερη πρόκληση δεν είναι άλλη από το περιβάλλον μέσα στ οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι συσκευές που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του Sunrise. «Δεν βασιζόμαστε σε μία κοινή πλατφόρμα, αλλά προσπαθούμε να ενσωματώσουμε διαφορετικές προτάσεις» επισημαίνει η επικεφαλής του Sunrise, προσθέτοντας ότι απαιτείται μία πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική και ένα έξυπνο δίκτυο.

Μέχρι στιγμής, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν δημιουργήσει πρωτότυπες συσκευές, οι οποίες βρίσκονται στη φάση των δοκιμών. Για παράδειγμα, η Evologics έχει κατασκευάσει «ακουστικά» modems που χρησιμοποιούνται για την υποθαλάσσια μεταφορά δεδομένων, ενώ η W-Sense έχει δημιουργήσει μία σειρά από αισθητήρες για τη μέτρηση, υποθαλλασίως, της θερμοκρασίας, του διοξειδίου του άνθρακα κ.ά. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο του Πόρτο έχει αναπτύξει υποθαλάσσια αυτοκινούμενα οχήματα, ένα είδος υποβρύχιων drones. Στο ερευνητικό έργο υπάρχει και ελληνική συμμετοχή με την εταιρεία Gridnet, με έδρα στο Βόλο, να έχει αναλάβει την κατασκευή μίας πλατφόρμας για τη μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας των υποβρύχιων συσκευών και συστημάτων.

Χρήση
Σύμφωνα με την κα Πετριόλι, αυτό το υποβρύχιο Διαδίκτυο των Πραγμάτων μπορεί να έχει ιδιαίτερα πολλές χρήσεις. «Ένα παράδειγμα είναι η παρακολούθηση των ακτών, ενώ οι συσκευές μπορούν να χρησιμοποιούν στις ιχθυοκαλλιέργειες και σε οτιδήποτε μπορεί να έχει σχέση με την αξιοποίηση του βυθού. Επίσης, μπορεί να συνεισφέρει σε περιβαλλοντικές μετρήσεις, σε αρχαιολογικές εξερευνήσεις, όπως και στην παρακολούθηση κτισμάτων που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα όπως είναι οι θαλάσσιες εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου» επισημαίνει η Ιταλίδα καθηγήτρια, η οποία εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη διετία κάποιες από τις πρωτότυπες συσκευές και τα συστήματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Sunrise θα είναι εμπορικά διαθέσιμες. Σημειωτέον πως τα έργο ολοκληρώνεται στο τέλος του 2016, αλλά η κ. Πετριόλι εκτιμά ότι θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση για την έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα από το Horizon 2020.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το Sunrise έχει δώσει στην Ευρώπη ένα σημαντικό τεχνολογικό προβάδισμα όσον αφορά στην καλύτερη αξιοποίηση ότι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. «Υπάρχουν ομάδες και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο. Προς το παρόν, όμως, η Ευρώπη είναι μπροστά και αυτό θα πρέπει να το διατηρήσουμε» τονίζει η Ιταλίδα καθηγήτρια.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com