Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Ανάπτυξη κι όχι επικοινωνία

Πριν από λίγες ημέρες κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης υποστήριζε: «Ο κόσμος να είναι ήσυχος. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κόψιμο μισθών και συντάξεων. Από τα μέσα του 2017 και όλο το 2018 θα βλέπουμε μια ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας».




Η πρόβλεψη αυτή πόρρω απέχει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία το 2016. Εκτός, βεβαίως κι αν υπάρξει «έκρηξη» το επόμενο εννεάμηνο με δεδομένο ότι έχει χαθεί το πρώτο τρίμηνο εξαιτίας της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης αλλά και των συνεπειών των τελευταίων υφεσιακών μέτρων που φαίνονται αυτή την περίοδο.

Ασφαλώς όλοι οι υπουργοί και οι αρμόδιοι περί τα οικονομικά οφείλουν να είναι προσεκτικοί και κυρίως να μην αντιμετωπίζουν την οικονομία με επικοινωνιακούς όρους. Διότι τότε χάνεται και ο προσανατολισμός και ο στόχος. Και ο στόχος είναι να βγει η χώρα το ταχύτερο από την κρίση, να «χτίσει» μια μακροχρόνια ανάπτυξη που δεν θα επηρεάζεται από εποχικούς παράγοντες και να διατηρήσει ένα σοβαρό πρωτογενές πλεόνασμα που θα δίνει τη δυνατότητα και να αποπληρώνονται τα χρέη και να ασκείται κοινωνική πολιτική.

Δυστυχώς, οι θετικές προβλέψεις για την οικονομία «ψαλιδίζονται», κάτι που δεν χρειαζόταν η ΕΛΣΤΑΤ να το επιβεβαιώσει. Οποιος ζει στην πραγματική οικονομία, όποιος γνωρίζει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις κι αντιλαμβάνεται την κατάσταση που επικρατεί, ξέρει ότι δεν έχουν ακόμη αρθεί τα προβλήματα που κρατούν πίσω τη χώρα. Κι ότι δεν είναι διατηρήσιμη η όποια ανάπτυξη υπάρχει (κυρίως λόγω του τουρισμού), επειδή δεν υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις. Οπως η προσέλκυση επενδύσεων, η αύξηση της κατανάλωσης, η μείωση της ανεργίας με θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η έστω και μικρή αύξηση των εισοδημάτων ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά. Αντιθέτως, καταγράφεται απαισιοδοξία στην αγορά, μείωση καταθέσεων, ενώ καμπανάκια ηχούν από παντού για τις τράπεζες και την οικονομία γενικότερα.

Η ανάπτυξη, λοιπόν, και το μέλλον της χώρας δεν είναι επικοινωνία, είναι ουσία και μάλιστα εξαιρετικά σημαντική την παρούσα περίοδο.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com