Οι αμερικανικές αρχές προγραμματίζουν την απαγόρευση μεταφοράς μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών από επιβάτες σε καμπίνες αεροσκάφους ορισμένων πτήσεων από το εξωτερικό, ως απάντηση σε αδιευκρίνιστο τρομοκρατικό κίνδυνο, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters
Ο νέος κανονισμός αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security), είπαν οι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι η απόφαση βρισκόταν υπό συζήτηση από τότε που η αμερικανική κυβέρνηση έμαθε περί κάποιας απειλής εδώ και μερικές εβδομάδες.
Σύμφωνα με πηγή, ο κανονισμός θα περιλάβει περίπου δέκα ξένες αεροπορικές εταιρείες. Άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε μια αναφορά του πρακτορείου Associated Press ότι η απαγόρευση θα επηρεάσει 10 αεροδρόμια σε οκτώ χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Νωρίτερα, το Reuters είχε ανακοινώσει ότι η απαγόρευση θα περιλαμβάνει αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν τις άλλες χώρες.
Οι αξιωματούχοι είπαν ότι καμία αμερικανική εταιρεία δεν θα επηρεαστεί από την απαγόρευση, η οποία θα περιλάβει συσκευές μεγαλύτερες από κινητό τηλέφωνο, και καμία από τις αμερικανικές εταιρείες δεν ταξιδεύει με απ' ευθείας πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα αεροδρόμια που επηρεάζονται. Οι επιβάτες θα επιτρέπεται να μεταφέρουν τις μεγαλύτερες συσκευές - όπως τάμπλετ, φορητές συσκευές για DVD, φορητούς υπολογιστές και φωτογραφικές μηχανές - στις αποσκευές που παραδίδονται στο αεροδρόμιο.
Οι αερογραμμές της Ιορδανίας (Royal Jordanian) είπαν σε μήνυμά τους στο Tweeter ότι οι επιβάτες με κατεύθυνση τις ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να μεταφέρουν τις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές τους στο αεροπλάνο μετά από υποδείξεις των αμερικανικών αρχών, και αυτό περιλαμβάνει όσους ταξιδεύουν μέσω Καναδά. Οι επιβάτες μπορούν να φέρουν επάνω τους κινητά και εγκεκριμένες ιατρικές συσκευές.
Η εφημερίδα Al Riyadh, η οποία συνδέεται με τη σαουδαραβιική κυβέρνηση, ανέφερε ότι η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας είχε ενημερώσει τις "αεροπορικές εταιρείες που πετούν από τα αεροδρόμια του (σαουδαραβικού) βασιλείου σε αεροδρόμια των ΗΠΑ για τον τελευταίο κανονισμό των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τον οποίο οι επιβάτες πρέπει να φυλάξουν τους φορητούς υπολογιστές και τα τάμπλετ" τους στις αποσκευές που παραδίδονται στο αεροδρόμιο.
Η Al Riyadh επικαλέσθηκε πηγή της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας η οποία είπε πως αυτά τα μέτρα μεταβιβάστηκαν από ανώτατες αμερικανικές αρχές στο υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ.
Οι αερογραμμές Saudia επιβεβαίωσαν σε tweet ότι οι αμερικανικές αρχές μεταφορικών μέσων έχουν απαγορεύσει τη μεταφορά μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών στην καμπίνα του αεροσκάφους.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ο Ντέιβιντ Λάπαν, είπε ότι η υπηρεσία δεν έχει να κάνει "καμία δήλωση για ενδεχόμενα μέτρα προφύλαξης, αλλά θα δώσει νεότερα όταν πρέπει". Τα γραφεία βουλευτών και γερουσιαστών είπαν ότι ο υπουργός Τζον Κέλι είχε καλέσει τηλεφωνικά τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου να τους ενημερώσει για το σχέδιο.
Τον Ιούλιο του 2014, το υπουργείο αύξησε τα μέτρα ασφαλείας σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ, απαιτώντας στενότερο έλεγχο κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών και απαιτώντας να είναι οι συσκευές εν λειτουργία προτού επιβιβαστούν οι επιβάτες στις πτήσεις τους για τις ΗΠΑ.