Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Απροσδόκητα μεγάλη ανάκαμψη παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, χάρη σε περισσότερη αισιοδοξία στον τομέα υπηρεσιών. Bελτιωμένη είναι η εικόνα και στην Ελλάδα.



Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) για τις 19 χώρες του ευρώ σκαρφάλωσε στις 101,3 μονάδες από 100,8 τον Οκτώβριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters.

O επιμέρους δείκτης για τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 9,3 από 9 μονάδες, ενώ για τη βιομηχανία ανέκαμψε ελαφρά στο -9,2 από -9,5, αν και παραμένει σε αρνητικό έδαφος. Ο δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε στο -7,2 από -7,6

Παρόλα αυτά η έρευνα της Κομισιόν αποκάλυψε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών εξακολουθούν να πέφτουν, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 19,4 μονάδες από 21,5 τον Οκτώβριο, απομακρυνόμενος ακόμη περισσότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 22,5 μονάδων. Σε πτώση βρίσκεται και ο δείκτης για τις προσδοκίες απασχόλησης των εργαζομένων. Τα δύο αυτά στοιχεία, όπως σχολιάζει η Capital Economics, σημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε επιτάχυνση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο.

Ο δείκτης για την Ελλάδα ανήλθε στις 107 μονάδες από 106,7 τον προηγούμενο μήνα. Άνοδο παρουσίασαν οι επιμέρους δείκτες για τις υπηρεσίες, τις κατασκευές και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στον αντίποδα πτώση κατέγραψαν οι δείκτες για βιομηχανία και κατασκευές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com