Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Δίχτυ προστασίας για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, μπλοκάκια και εργαζομένους – Όλα τα μέτρα στήριξης

Ένα νέο συνολικό πακέτο παρεμβάσεων  για τη στήριξη της οικονομίας εφαρμόζει η κυβέρνηση.  Ο λόγος για το δεύτερο πακέτο μέτρων  θωράκισης των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, όσων εργάζονται με μπλοκάκι, είναι ωρομίσθιοι, αλλά και των μισθωτών από τη κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός.



Το πακέτο  έγινε σαφές πως θα εμπλουτίζεται διαρκώς όχι μόνο με κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Αλλά και με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνονται εκτός συνόρων και πλέον περιλαμβάνουν ισότιμα και την Αθήνα.

Αυτό άλλωστε έδειξε η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας αλλά και η κίνηση που έλαβε αργά το βράδυ η ΕΚΤ για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο οποίο πλέον είναι αποδεκτά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Όσο για το πακέτο 10 αξόνων που ανακοινώθηκε χθες από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση έχει δημοσιονομικό κόστος 2 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό:

* Το 1 δισ. ευρώ θα οδεύσει στο νέο "επίδομα" που θα πάρουν οι εταιρείες οι οποίες έκλεισαν ή υπέστησαν μεγάλο πλήγμα το τελευταίο διάστημα και θα έχει τη μορφή της "επιστρεπτέας προκαταβολής" και

* Το υπόλοιπο 1 δισ ευρώ θα οδεύσει στο επίδομα των 800 ευρώ ανά εργαζόμενο αλλά και ανά ελεύθερο επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενο, ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης ή ωρομίσθιο που πλήττεται.

Επιπλέον αυτών των 2 δις ευρώ που είναι άμεση ενίσχυση, προωθούνται συνολικές χρηματοδοτήσεις αξίας 7,75 δισ. ευρώ στις οποίες περιλαμβάνονται τα 1,8 δισ. ευρώ από τα "στάσιμα" κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Υπάρχουν και άλλα μέτρα. Πέρα από την αναστολή πληρωμής οφειλών σε εφορία και ταμεία, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε μείωση του ΦΠΑ σε μία σειρά από είδη, αλλά και σε επιστροφή φόρων μέσω της ΑΑΔΕ, αλλά και ειδικές ρυθμίσεις για τα ενοικιαστήρια.

Τα επόμενα βήματα και το τρίτο πακέτο
Σήμερα το πρωί λαμβάνουν χώρα νέες συσκέψεις προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των υπουργικών αποφάσεων που θα ενεργοποιούν τα εν λόγω μέτρα. Κρίσιμη θεωρείται όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η επιλογή των κωδικών οικονομικής δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων οι οποίοι θα βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία στήριξης.

Ο ΥΠΟΙΚ δεν απέκλεισε ωστόσο προσθήκη και άλλων κωδικών δραστηριότητας τις επόμενες μέρες. Και τούτο καθώς η αποτίμηση συνεχίζεται και κάθε μέρα το σκηνικό αλλάζει.

Θεωρεί ωστόσο δεδομένο ο ΥΠΟΙΚ πως ο κλάδος ο οποίος δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα θα είναι ο τουριστικός. Για αυτό και προανήγγειλε ένα επόμενο (τρίτο) πακέτο παρεμβάσεων το οποίο θα δίνει έμφαση στον τουρισμό. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο πακέτο εστίαζε στην υγεία και στην στήριξη γονέων εργαζόμενων.

Παράλληλα, η σκυτάλη μεταφέρεται στις τράπεζες οι οποίες καλούνται πέρα από την επιτάχυνση των ρυθμίσεων και της αναστολής πληρωμών δόσεων επιχειρηματικών ενήμερων δανείων να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις και για τους ιδιώτες οι οποίοι έχουν δεχθεί πλήγμα από την κρίση.

Επιπλέον, προαναγγέλλονται και παρεμβάσεις στις οφειλές όχι μόνο προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς την εφορία (που με το εν λόγω πακέτο παγώνουν για 3-4 μήνες αντίστοιχα) αλλά και προς τις ΔΕΚΟ. Παράλληλα, σχεδιάζονται πρωτοβουλίες σχετικά με τις επιταγές εταιριών που βρίσκονται σε δυσχέρεια ή έχουν κλείσει με στόχο να υπάρξει απόφαση πριν το τέλος του μήνα, ενώ το οικονομικό επιτελείο δέχεται συνεχείς εισηγήσεις από εκπροσώπους κλάδων ώστε να διευρύνει τη στήριξη του και σε άλλα πεδία που δεν έχουν προς το παρόν προβλεφθεί.

Το ζήτημα είναι πως πλέον η οικονομία εκτιμάται ότι θα κινηθεί με σχεδόν μηδενική ανάπτυξη. Η δε κατάσταση θα επανεξετάζεται συνεχώς όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και τούτο καθώς τα εργαλεία τα οποία έχουν διαθέσιμα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, έχουν "εφεδρείες" οι οποίες ακόμα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Οι 10 άξονες παρεμβάσεων
Χθες ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε τους 10 βασικούς άξονες του νέου πακέτου μέτρων στήριξης:.

1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού.

2. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με 1 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Είναι ένα καινούριο μέτρο. Θα το λάβουν οι επιχειρήσεις εντός του επόμενου διμήνου.

3. Επίδομα 800 ευρώ  για εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή.

4. Επίδομα 800 ευρώ και αναβολή πληρωμών φόρων-εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.

5. Χρηματοδοτήσεις 1,8 δισ. ευρώ από την ΕΕ για δράσεις, όπως είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων, η στήριξη της απασχόλησης και των εισοδήματων των εργαζομένων.

Συνολικά οι χρηματοδοτήσεις φτάνουν στα 7,75 δισ. μαζί με το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

6. Μειώνεται στο 6%, από 24%, ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό.

7. Καταβολή του 60% του ενοικίου από τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους.  Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων. Οι ιδιοκτήτες τυγχάνουν αναστολή πληρωμών προς εφορία και ταμεία.

8. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στα ίδια επίπεδα.

9. Επιστροφή ποσόν των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ από ΑΑΔΕ.

10. Αναστολή δόσεων δανείων έως τον Σεπτέμβριο για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Πρωτοβουλίες για τα φυσικά πρόσωπα.

Πέρα από αυτό το δεύτερο πακέτο ήδη υλοποιείται η πρώτη δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει την ενίσχυση του συστήματος υγείας, με τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά και την αναστολή καταβολής υποχρεώσεων προς εφορία και  ταμεία για τις εταιρείες που έκλεισαν με κυβερνητική πράξη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com