Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Σταϊκούρας: Και για το εισόδημα από τα ενοίκια ισχύει το 30% των e – αποδείξεων

Τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου ανέλυσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 



Προανήγγειλε ως "πέναλτι" φόρο 22% στη διαφορά μεταξύ των e- αποδείξεων που θα απαιτούνται από το 2020 (σ.σ. στο 30% του εισοδήματος) και αυτών που θα έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα, αλλά και κίνητρα συλλογής. Εξήγγειλε όμως ότι θα προσμετράται και το εισόδημα από ενοίκια, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν την ίδια υποχρέωση.

Προανήγγειλε επίσης  πάγια ρύθμιση από 24 έως 48 δόσεων  για όλους από 1η Ιανουαρίου με κριτήρια αλλά και με κυμαινόμενο επιτόκιο. Η ρύθμιση θα αφορά σε μισθωτούς και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης προανήγγειλε κίνητρα για μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα στο Ιταλικό μοντέλο.

Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ περιέγραψε την νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος με αύξηση του αφορολόγητου για 4ο τέκνο. Προανήγγειλε επίσης κίνητρα στις επιχειρήσεις για δράσεις κοινωνικής ευθύνης, αλλά και για τόνωση της ηλεκτροκίνησης και της ανανέωσης του στόλου αυτοκινήτων.

Έκανε σαφές ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία του Νοεμβρίου θα καθορίσουν αν θα υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος φέτος και ήταν εξαιρετικά φειδωλός αναφορικά με το που θα καταλήξει αν διασφαλισθεί η ύπαρξή του λέγοντας ότι είναι Πρωθυπουργική απόφαση και θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα είναι έκτακτης μορφής.

Έκανε σαφές ότι "είμαι φανατικός υπερασπιστής της δημοσιονομικής πειθαρχίας". Βασική προϋπόθεση είναι να συνεχιστεί η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος δεν θέλω να προδικάζω για συγκεκριμένες πολιτικές, είπε.  Επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι το  φορολογικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα. Εξήγησε ότι το δημοσιονομικό του κομμάτι θα είναι σταθερό και ενιαίο σε βάθος τετραετίας αλλά προφανώς θα προστεθούν τα επόμενα χρόνια  νέες φορολογικές ελαφρύνσεις αφού θα περιλαμβάνει μόνο αυτές του 2020.

Η νέα κλίμακα
Στη φορολογική κλίμακα ο ΥΠΟΙΚ ανήγγειλε τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ. Ο επόμενος συντελεστής όμως (έως τις 20.000 ευρώ) θα παραμείνει στο 22%.  Οι ακόλουθοι συντελεστές θα μειωθούν κατά 1%. Θα αυξηθεί επίσης το αφορολόγητο και για 4 παιδιά (σήμερα ισχύει αύξηση για κάθε τέκνο έως τα 3).

Το αφορολόγητο
Το αφορολόγητο δεν θα χτίζεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές διευκρίνισε ο ΥΠΟΙΚ. Το όριο του 30% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα ισχύει από το 2020 και όποιος δεν θα το πιάσει θα υπάρχει "πέναλτι" το οποίο θα είναι η φορολόγηση του ποσού που απομένει με συντελεστή 22%. Επίσης το όριο του 30% θα αφορά πλέον και στους ελεύθερους επαγγελματίες.  Διευκρίνισε ότι θα προσμετράται και το πραγματικό εισόδημα από τα ενοίκια για το χτίσιμο του αφορολόγητου. "Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν περιθώρια να εισπράξουμε περισσότερα έσοδα" ανέφερε. 

Ο ΥΠΟΙΚ όμως μίλησε και για κίνητρα. Υπάρχουν σκέψεις που θα συνδέουν τους ελεύθερους επαγγελματίες με κίνητρα των συναλλασσόμενων να προβαίνουν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, είπε. Δηλαδή, πέρα από το "πέναλτι" να υπάρχουν και κίνητρα ενίσχυσης. Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι προς το παρόν "υπάρχουν πολλές διαφορετικές σκέψεις" επί τους θέματος.

Πάγια ρύθμιση
Θα υπάρχει πρόβλεψη για την πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των ειδών σε 24 με 48 δόσεις, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Το ύψος της δόσης θα συνδέεται με κριτήρια, αλλά ο αριθμός των δόσεων θα είναι μεγαλύτερος από ότι σήμερα (12-24). Σκοπός είναι να ενταχθούν και τα Φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

Η φιλοδοξία είναι να τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2020, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ. Διευκρίνισε επίσης ότι το επιτόκιο δεν θα είναι σταθερό, αλλά δεν θα υπάρχει σημαντική απόκλιση ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Κίνητρα για τη φορολογική κατοικία
Η κυβέρνηση θέλει να εισάγει κίνητρα για να μεταφερθεί η φορολογική κατοικία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ προωθείται το Ιταλικό μοντέλο με δύο κριτήρια: πόσα χρόνια διαμονής έχει κάποιος στην Ελλάδα στο παρελθόν και το ποσό που θα επενδυθεί στη χώρα. Στο εν λόγω νομοσχέδιο τα κίνητρα θα είναι φορολογικά με στόχο την επιστροφή  κεφαλαίων χωρίς να αποκλείονται και άλλες παρεμβάσεις στο μέλλον.

Ελαφρύνσεις του 2020
Για τις εκπτώσεις φόρου 40% για τις δαπάνες επισκευών κατοικιών ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι εντοπίζεται στη δαπάνη για παροχή υπηρεσιών.

Επίσης αναφέρθηκε σε κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Έφερε ως παράδειγμα κάρτες μαζικών μέσων μεταφοράς, χρήση αυτοκινήτου και δάνεια. Θα υπάρχουν και προβλέψεις για εκπτώσεις  φόρου για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης όπως είναι η ηλεκτροκίνηση, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

Προωθείται επίσης μείωση φόρων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε συνεννόηση με το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.

Αντικειμενικές
Εκτίμησε ότι η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2020 ώστε να υπάρχει μία ορθολογικότερη αποτίμηση  της αξίας του Έλληνα πολίτη. Ωστόσο, είπε ότι φαίνεται καταρχήν ότι υπάρχει πλούτος ο οποίος έχει ποσοτικοποιηθεί σε κάποιες περιοχές στο 15% ο οποίος δεν πληρώνεται Προφανώς αυτός ο φόρος αν προκύψει θα οδεύει υπέρ της μεσαίας τάξης, δηλαδή για επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ, είπε ο ΥΠΟΙΚ. Εξήγησε ότι η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Άρα εκκρεμεί ακόμα ένα 10% το οποίο προς το παρόν δεν έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2020 γιατί δεν υπήρχε ο δημοσιονομικός χώρος.

Τέλη κυκλοφορίας
Σε ερώτημα για τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων ο υπουργός οικονομικών επισήμανε ότι μία σοβαρή πολιτεία πρέπει διαρκώς να αξιολογεί τις πολιτικές της. "Σε αυτή τη λογική είμαι και είμαστε διατεθειμένοι να αξιολογήσουμε πολιτικές ώστε να δούμε αν πέτυχαν και πόσο πέτυχαν". Εξήγησε ότι  σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και το κομμάτι που λέγεται αυτοκίνητο. "Πράγματι υπάρχουν θέματα που πρέπει να αξιολογηθούν, υπάρχει κοινοτική οδηγία που θα πρέπει να ενσωματωθεί, υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με το στόλο και των ιδιωτών αλλά και το στόλο που υπάρχει γενικώς στα μέσα μαζικής μεταφοράς. "Υπάρχει ζήτημα ανανέωσης του στόλου, υπάρχει ζήτημα αύξησης χρήσεως της ηλεκτροκίνησης" ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ λέγοντας ότι  το σχετικό ποσοστό στην Ελλάδα είναι στο 1%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 7%.  Εξήγησε ότι δεν είναι έτοιμος να απαντήσει για αλλαγές στα  τέλη κυκλοφορίας.

Τα επόμενα βήματα
Ο ΥΠΟΙΚ μίλησε για δύο διατάξεις που δεν περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο: η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2020 και η χορήγηση του επιδόματος γέννας. Θα περιλαμβάνονται σε επόμενη ρύθμιση για να ισχύσουν κανονικά.

Εξήγησε ότι μετά το φορολογικό νομοσχέδιο έπεται το σχέδιο Ηρακλής για την απομείωση των κόκκινων δανείων και ο Προϋπολογισμός. "Αυτά είναι τα μεγάλα σχέδια που θέλουμε να ολοκληρώσουμε φέτος" είπε, προσθέτοντας ότι στο σχεδιασμό για το 2020 "υπέχει το κομμάτι  του αυτοκινήτου,  οι αντικειμενικές αξίες και ο αιγιαλός ένα νομοσχέδιο που θέλει μεγάλη προσοχή και μελέτη". Μίλησε και για άλλες πρωτοβουλίες, "όπως για παράδειγμα είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ή στα καπνικά".

Θα έρθουν τα 100 δισ. επενδύσεων
Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε "απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει να αλλάξουμε τη σύνθεση του πλούτου της χώρας" αλλά και  βέβαιος ότι μπορεί να εφαρμοσθεί ο στόχος για 100 δισ. ευρώ  πρόσθετες επενδύσεις. Έκανε σαφές ότι αυτό που προέχει στο ΠΔΕ είναι να πιάσει τον (χαμηλό) στόχο που έχει τεθεί, και τούτο λόγω της υποεκτέλεσης του παρελθόντος, για το μείγμα πολιτικής των επόμενων ετών ο ΥΠΟΙΚ είπε πως "ότι υπερπλεόνασμα προκύπτει τα επόμενα χρόνια η επιδίωξη μας είναι να οδεύει κατά 70% - 80 % σε μειώσεις φόρων και κατά 20% -30% σε αυξήσεις δαπανών".

Για τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα εξήγησε ότι "από φέτος θα αρχίσουμε να μειώνουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτιμώ ότι σε δύο χρόνια ή και πιο νωρίς αυτό θα έχει ολοκληρωθεί". Εξήγησε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν νέα αλλά και ότι πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς "μετά από μία σοβαρή άσκηση που θα γίνει", ποιο είναι το ποσό που δεν μπορεί να πληρωθεί ούτως ή άλλως γιατί είτε δεν υπάρχουν οι αποδέκτες είτε τα παραστατικά που να δικαιολογούν την αποπληρωμή.

Η διαπραγμάτευση
Εξήγησε ότι η Ελλάδα και στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας δεν είναι αντικείμενο συζήτησης. Ωστόσο είναι παρούσα και συμμετέχει ενεργά σε όλα τα θέματα που ανοίγουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τον πράσινο φόρο που κυοφορείται είπε ότι "και εκεί η χώρα έχει θέση όσον αφορά στα συμφέροντα της".

Παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχουν κίνδυνοι και στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον και στο διεθνές περιβάλλον και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Εξήγησε ότι το θέμα αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων θα τεθεί τον Δεκέμβριο με στόχο να υπάρχει συμφωνία εντός του 2020. Επισήμανε επίσης ότι τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης θα πρέπει να έχουν λήξει έως τις 20/11.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com