Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Κλείνουν Εγνατία και σιδηρόδρομο οι ροδακινοπαραγωγοί

«Τέλος υπομονής και αντοχής» δηλώνουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και όμορων νομών, έχοντας αποφασίσει να προχωρήσουν από αύριο σε επ΄αόριστον αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της Κουλούρας ((Νομός Ημαθίας αλλά και της σιδηροδρομικής γραμμής που περνά από την ίδια περιοχή. Εδώ και περίπου μία εβδομάδα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή του συμπύρηνου ροδάκινου και ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει θέματα που αφορούν την τιμή αλλά και τις ποσότητες διάθεσης του προϊόντος. Οι ροδακινοπαραγωγοί επιμένουν και προτείνουν 0,25 λεπτά το κιλό αλλά το θέμα παραμένει ακόμη ανοιχτό,. Οι κονσερβοβιομηχανίες από την πλευρά τους δηλώνουν αδυναμία να απορροφήσουν το σύνολο της φετινής παραγωγής που υπολογίζεται σε πάνω από 400.000 τόνους. Κατά τους ίδιους οι δυνατότητες που έχουν τους επιτρέπουν να απορροφήσουν ποσότητες μεταξύ 170.000-200.000 τόνων.
Σύμφωνα με την Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) που εδρεύει στον Κοπανό Ημαθίας, «αν δεν τεθούν εκτός εμπορίας τα μισά ροδάκινα, δεν μπορεί να γίνει καμία σοβαρή συζήτηση για την τιμή». Με το θέμα της απόσυρσης της πλεονάζουσας ποσότητας δεν διαφωνούν οι παραγωγοί, θέλουν όμως να γνωρίζουν τους όρους της… απόσυρσης και την αποζημίωσής τους. Κονσερβοποιοί και παραγωγοί ακόμη περιμένουν την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης που υποσχέθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο μεταξύ, ανοιχτό ήταν χθές το ενδεχόμενο, τα καταστήματα της Βέροιας να παραμείνουν σήμερα κλειστά σε ένδειξη συμπαράστασης σε έναν βασικό κλάδο της οικονομίας της περιοχής τους: Οι ροδακινοπαραγωγοί της Βέροιας και της γύρω περιοχής (κυρίως Νάουσα) υπολογίζονται σε πάνω από 30.000 άτομα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com