Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Τεκμήρια: Οδηγίες προς τους... έχοντες

Η εφαρμογή των νέων τεκμηρίων, ή αλλιώς του ελάχιστου κόστους χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων, έχει ήδη καθυστερήσει κατά περίπου ένα χρόνο. Το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 2009, και περιμένουμε τις τελικές ρυθμίσεις και λεπτομέρειες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα αφορούν όλους τους φορολογούμενους, παρά μόνο αυτούς, που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτούν ή έχουν αποκτήσει. Είτε σας... αγγίζουν, είτε όχι, οφείλετε να είστε ενήμεροι γύρω από τα σημεία-κλειδιά για τα τεκμήρια και πώς μπορείτε να... μείνετε μακριά για μια ζωή.
ΑΚΙΝΗΤΑ

Για τον υπολογισμό του τεκμηρίου, λαμβάνονται υπόψη:

- η αντικειμενική αξία του ακινήτου
- τα έξοδα συμβολαιογράφου, δικηγόρου και μεσίτη (αν υπάρχουν), και
- ο φόρος που πληρώθηκε για την αγορά (Φόρος Μεταβίβασης 9-11% για παλιά ακίνητα, χωράφια ή αγροτεμάχια, Φ.Π.Α. 19% για ακίνητα από 01/01/06 και έπειτα, πλην της πρώτης κατοικίας).

Το σύνολο όλων αυτών το δηλώνουμε στο Ε1. Πώς, όμως, μπορούμε να καλύψουμε το τεκμήριο; Υπάρχουν δύο τρόποι:

- Η ανάλωση κεφαλαίων παρελθουσών χρήσεων. Δηλαδή, επικαλούμαστε εισοδήματα παλαιότερων ετών, συμπληρώνοντας ένα σχετικό έντυπο. Προσοχή, όμως! Κρατείστε τις παλαιότερες δηλώσεις, ώστε να μπορέσετε να επιβεβαιώσετε αυτά τα εισοδήματα, γιατί στην εφορία δεν θα τις βρείτε!

- Οι δωρεές. Η εφορία δικαιολογεί τη λήψη δωρεών χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ από τρίτα πρόσωπα, και στα αφορολόγητα των γονικών παροχών από συγγενικά πρόσωπα, ανάλογα με το βαθμό συγγένειας. Προσοχή, όμως! Η δωρεά πρέπει να έχει προηγηθεί έστω και μια μέρα της απόκτησης του περιουσιακού στοιχείου. Επιπλέον, απαιτείται η κατάθεση στην εφορία αποδεικτικών στοιχείων για τη δωρεά, δηλαδή ιδιωτικού συμφωνητικού, συμβολαιογραφικού εγγράφου ή υπεύθυνης δήλωσης.

ΔΑΝΕΙΑ

Πρόκειται για περίπτωση αντίστοιχη με αυτή των δωρεών, όταν επικαλείστε το δανεισμό για να δικαιολογήσετε την αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου. Και εδώ, η ημερομηνία σύναψης του δανείου πρέπει να προηγείται αυτής της αγοράς. Προσέξτε, λοιπόν, τις σχετικές βεβαιώσεις, γατί οι τράπεζες θεωρούν –λανθασμένα– ότι οποιαδήποτε ημερομηνία αρκεί, καθώς το δάνειο χορηγήθηκε μέσα στην ίδια χρήση.

ΑΝΗΛΙΚΟΙ

Τι συμβαίνει, όμως, όταν ανήλικος αποκτά περιουσιακό στοιχείο; Σε αυτή την περίπτωση, - όπως π.χ. όταν αποκτά Ι.Χ. 14.000 ευρώ, δηλαδή 2.000 ευρώ άνω του αφορολόγητου -, η δωρεά είναι απαραίτητη, ανεξαρτήτως της ύπαρξης εισοδήματος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com