Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Σ. Νικηφοράκης: Να αποσυρθεί το επικίνδυνο φυτοφάρμακο «Λεμπαϊσίντ»

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την εμμονή από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την χρήση του, απαγορευμένου τοξικού φυτοφαρμάκου σε Ευρώπη και ΗΠΑ «Λεμπαϊσίντ», (Lebaycid) στην δακοκτονία. Την καταγγελία έκανε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Στέλιος Νικηφοράκης στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς με θέμα την αντιμετώπιση του δάκου.


Μάλιστα ο κ. Νικηφοράκης σε ερώτηση του προν τον καθηγητή βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Βόντα, που ήταν και κεντρικός ομιλιτής στην ημερίδα, γιατί στη χώρα μας χρησιμοποιείταιτο "Λεμπαισίντ" όταν άλλες χώρες το έχουν αποσύρει πήρε την απάντηση ότι από τη στιγμή που το Υπουργείο έχει δώσει την έγκριση χρησιμοποίησης του δεν τίθεται θέμα συζήτησης.
Ο βουλευτής υπενθύμισε στους δημοsιογράφους ότι το 2007 το "Λεμπαϊσίντ" αποσύρθηκε από την κυκλοφορία και απαγορεύτηκε η χρήση του στο τελευταίο κράτος της Ε.Ε. , τη χώρα μας. Το 2008 νεκρανασταίνεται περιέργως, το 2009 μάλιστα αποφασίσουμε με διοικητική πράξη να επεκτείνουμε την ημερομηνία χρήσης του για τρεις μήνες. Οταν η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία απαγορεύει τη χρήση του για το χρονικό διάστημα μετά τον Απρίλιο του 2009.
Σχετική ερώτηση στη Βουλή έκανε και ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Κων. Μπαντουβάς, ενώ πριν από μια εβδομάδα το θέμα γνωστοποίησε και στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.
Ο κ. Νικηφοράκης επισημαίνει ότι πρόκειται για "πραγματικά είναι μια ιστορία πολύ περίεργη" και δίνει τη δική του εξήγηση: "Είναι προφανής η στόχευση. Είχαν μείνει σε κάποιες αποθήκες ποσότητες "Λεμπαισίντ" και είπανε να το διοχετεύσουν στην αγροτική παραγωγή, στο περιβάλλον, στον ανθρώπινο οργανισμό".

 
website counter
friend finderplentyoffish.com