Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Απειλούνται με «λουκέτο» χιλιάδες επιχειρήσεις

Τουλάχιστον οκτώ στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας MARC A.E. που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) στο διάστημα 14-15 Ιουλίου 2009. Τα σημαντικότερα προβλήματα εστιάζονται στη μείωση του τζίρου αλλά και στις καθυστερήσεις των πληρωμών από τους πελάτες τους.


Όπως καταγράφεται από τα στοιχεία της έρευνας του ΒΕΑ, το 84% των μικρών επιχειρήσεων παρατηρεί μείωση του τζίρου της επιχείρησής τους το τελευταίο διάστημα σε σχέση με πέρσι, ενώ αύξηση δηλώνει μόνο το 4%.

Η μέση μείωση στον τζίρο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι της τάξης του 35,36%, ενώ ένα εξάμηνο πριν η μείωση ήταν της τάξης του 33,2%.

Μείωση έως 20% αναφέρει το 24,1%% των επιχειρήσεων, από 20% έως 35% αναφέρει το 25,1%, από 35% έως 50% αναφέρει το 20,5% , ενώ μείωση πάνω από 50% του τζίρου δηλώνει το 15,3% των επιχειρήσεων. Καμία αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ανέφερε το 7,8%. Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν πτώση του τζίρου μεγαλύτερη του 50% έχει την μεγαλύτερη αύξηση (από 9,4% σε 15,3%).

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις των μελών του ΒΕΑ για το συνολικό τζίρο του 2009 σε σχέση με εκείνον του 2008, παρατηρούμε ότι το 82% (75% το προηγούμενο εξάμηνο) εκτιμά ότι θα υπάρχει μείωση, ενώ μόνο το 6,1% αναμένει αύξηση τζίρου.

Εξίσου σημαντικό, βάσει της έρευνας, είναι και το γεγονός ότι το 40% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα κλείσει το έτος με ζημιές. Από αυτές το 22% θεωρεί ότι οι ζημιές θα είναι μεγάλες ενώ το 18% πιστεύει ότι θα είναι μικρότερες. Το 9,2% δηλώνει ότι δεν περιμένει ούτε κέρδη αλλά ούτε και ζημιές ενώ το 45,1% εκτιμά ότι θα κλείσει με κέρδη. Βεβαίως αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο το 2,3% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι θα κλείσει τη χρονιά με αυξημένα κέρδη.

Το ΒΕΑ επισημαίνει ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία προκαλεί έντονη αβεβαιότητα και απαισιοδοξία για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων. Επισημαίνεται δε ότι τουλάχιστον 17.000 από αυτές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας μέσα στο 2010, ενώ περίπου 8.500 κινδυνεύουν με κλείσιμο, μην αντέχοντας τα οικονομικά βάρη που δημιουργεί η χαμηλή ζήτηση και κατά συνέπεια η πτώση του τζίρου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνος, τόνισε ότι η κατάσταση στο χώρο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη και κατά συνέπεια απαιτείται η άμεση στήριξη της πολιτείας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com