Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Mark Mobius: Νέα κρίση ενόψει

Μία νέα κρίση θα μπορούσε να «αναδυθεί» μέσα από την αποτυχία ελέγχου των αγορών παραγώγων και της πλεονάζουσας παγκόσμιας ρευστότητας, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο Mark Mobius της Templeton Asset Management.



«Η πολιτική πίεση από τις επενδυτικές τράπεζας και από όλους όσους βγάζουν λεφτά από τα παράγωγα» θα αποτρέψει τελικά τον αποτελεσματικό έλεγχο, αναφέρει ο Mobius, ο οποίος επιβλέπει τη διαχείριση κεφαλαίων ύψους 25 δισ. δολαρίων, ως διευθύνων σύμβουλος της Templeton στη Σιγκαπούρη. «Είναι σίγουρο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Mobius.

Χωρίς να εξηγήσει πως ακριβώς κατανοεί τον «αποτελεσματικό έλεγχο» της αγοράς παραγώγων, ο Mobius ανέφερε ότι «μία εξαιρετικά σοβαρή κρίση μπορεί να προκύψει μέσα στα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια», καθώς η πλεονάζουσα ρευστότητα επιτείνει τη μεταβλητότητα.

«Οι τράπεζες βγάζουν τόσα λεφτά από αυτά τα πράγματα», προσέθεσε αναφερόμενος στα παράγωγα, «και γι’ αυτό δεν επιζητούν διαφάνεια. Τα spreads είναι πολύ ΄γενναιόδωρα΄ όταν δεν υπάρχει διαφάνεια», είπε.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών υπολογίζει το συνολικό ύψος των αγορών παραγώγων σε 592 τρισ. δολάρια, ύψος δεκαπλάσιο από το παγκόσμιο ΑΕΠ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com