Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αισιόδοξη για την πορεία της Ελλάδας η S&P

Αισιόδοξη για την πορεία της Ελλάδας εμφανίζεται σε ανάλυσή της η Standard & Poor's υποστηρίζοντας αφενός ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη λόγω χρεοκοπίας έχει μειωθεί σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αφετέρου ότι η πιστωτική της θέση θα βελτιωθεί σταδιακά με τη συνεχιζόμενη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, τη βελτίωση των φορολογικών αρχών, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.





Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου αξιολόγησης Μόριτς Κρέμερ η προοπτική να επιστρέψει κάποια χώρα της Ευρωζώνης στο εθνικό της νόμισμα είναι ακόμα πιο αδύναμη, ενώ ειδικά για την Ελλάδα η προοπτική μιας τρίτης πτώχευσης δεν είναι επικείμενη.
“Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπερνά το 160% παραμένοντας βαρύς” αναφέρει ο αναλυτής και προσθέτει: “Ωστόσο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος, πιστεύουμε ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την περαιτέρω βελτίωση των επίσημων όρων δανεισμού προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό θα αφορά μια αποτελεσματική απομείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Περιμένουμε ότι αυτός ο ανασχεδιασμός του χρέους θα επηρεάσει μόνο τους πιστωτές του επίσημου τομέα (EFSF και διμερή δάνεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης) κάτι που δεν εμπίπτει στον ορισμό για χρεοκοπία της Standard & Poor΄s”.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Kraemer σημειώνει ότι η S&P δεν θα μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "D" σε ένα τέτοιο σενάριο.
Την ίδια ώρα όμως ο οίκος σημειώνει ότι ο κίνδυνος μιας κρατικής χρεοκοπίας από την Κύπρο είναι σημαντικός και αυξάνεται. “Βλέπουμε τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Κύπρου ξανά το 2013, εάν για παράδειγμα η επίσημη οικονομική βοήθεια από τον ESM ή/και από το ΔΝΤ δεν φθάσει, αφήνοντας τις κυπριακές αρχές με λίγες επιλογές εκτός από την αναδιάρθρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων” τονίζει ο Κρέμερ.

Προσθέτει δε: “Θα μπορούσαμε επίσης να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση εάν πιστεύουμε ότι οι αρχές δεν είναι σε θέση να τηρήσουν τους όρους που θα συνδεθούν με ένα επίσημο πρόγραμμα βοήθειας”.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνη θα εξετάσουν την ανάληψη δράσης και θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μια επίδειξη ισχύος που για παράδειγμα θα μπορούσε να αντιστρέψει την πρόσφατη σταθεροποίηση των καταθέσεων σε άλλες χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Αν και η δομή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος είναι διαφορετική από πολλές απόψεις σε σχέση με αυτή της Ελλάδας και άλλων περιφερειακών κρατών, το ρίσκο μετάδοσης παραμένει, κατά την άποψη της S&P.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com