Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ασφυκτικές πιέσεις για εφαρμογή των 329 αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ

Ασφυκτικές είναι πλέον οι πιέσεις της τρόικας για την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην αγορά.




Για τους δανειστές οι 329 αλλαγές της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ -την οποία μάλιστα η χώρα μας πλήρωσε μέσω ΕΣΠΑ με περίπου 1 εκατ. ευρώ- είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην υλοποίησή τους.

Πηγές υπογραμμίζουν μάλιστα πως «η τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της και ζητά πια την υλοποίηση του 100% των μεταρρυθμίσεων, αν και στη διάρκεια των προηγούμενων διαπραγματεύσεων υπήρχε συμφωνία για την ψήφιση του 80%».

Το βάρος αυτών των αλλαγών έχουν σηκώσει... ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς. Στηρίζουν τις προτάσεις σημειώνοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης των τιμών, ανοίγματος της αγοράς και ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Ο ΟΟΣΑ κάνει προτάσεις για άρση εμποδίων σε λιανικό εμπόριο, τουρισμό, οικοδομικά υλικά, μεταποίηση τροφίμων και άλλων διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Η ηγεσία του υπουργείου με κάθε ευκαιρία τονίζει πως «η κυβέρνηση μοιάζει εκτεθειμένη στην τρόικα καθώς είχε διαπραγματευτεί, κατόπιν και εντολών του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ με την απόσυρση, από την τρόικα, άλλων καυτών θεμάτων όπως της απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων».

Πέρα από αυτό, όμως, υπογραμμίζει ότι «εγείρεται θέμα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση αφού είναι οξύμωρο από τη μια να απορρίπτει, και δικαιολογημένα, απαιτήσεις των δανειστών για λήψη δημοσιονομικών μέτρων και από την άλλη να μην προχωρεί ούτε τις διαρθρωτικές αλλαγές». Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ολοκληρώσει μεγάλο κύκλο συναντήσεων με τους επιχειρηματικούς κλάδους και με κάποιους, όπως με τους σκληροπυρηνικούς αρτοποιούς, υπάρχουν σημεία προσέγγισης. Οι διαφωνίες όμως είναι έντονες με συναρμόδιους υπουργούς, ιδίως με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη και με τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Χαρακόπουλο και με τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.

Με το υπουργικό δίδυμο της Πλατείας Βάθη, η κόντρα αφορά στις αλλαγές στη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος και με τον κ. Γεωργιάδη στην απελευθέρωση διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Το γάλα στην Ελλάδα πωλείται ακριβότερα κατά 37% σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κατά το υπουργείο Ανάπτυξης, που επικαλείται τον ΟΟΣΑ και έρευνες της Eurostat, ο χαρακτηρισμός «φρέσκο» που προσδίδεται στο γάλα της απλής παστερίωσης πέντε ημερών κρατά κλειστή την αγορά. Η Ελλάδα ίσως είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη με αυτόν τον περιορισμό και έτσι παρεμποδίζονται οι εισαγωγές και η δημιουργία και νέων κατηγοριών που θα φέρουν πτώση των τιμών. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν επιθυμεί αλλαγές στο καθεστώς της διακίνησης του γάλακτος και της διάρκειας ζωής, καθώς θεωρεί ότι έτσι θίγονται οι Ελληνες κτηνοτρόφοι και η εγχώρια γαλακτοβιομηχανία.

Ανοικτή διαφωνία στις αλλαγές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα εκφράζει και ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Χατζηδάκης, επικαλούμενος τον ΟΟΣΑ, τονίζει πως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να διατίθενται και από άλλα σημεία πώλησης, πλην φαρμακείων. Μόνο σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης καθορίζονται οι τιμές και περιθώρια κέρδους στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και σε δέκα πωλούνται αποκλειστικά από φαρμακεία. Στις υπόλοιπες 18 πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ, το διαδίκτυο, τα μίνι μάρκετ κ.α. Ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει, όπως και οι φαρμακοποιοί, ότι υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας. Από το υπουργείο Ανάπτυξης ο αντίλογος είναι πως το υπουργείο Υγείας μπορεί να καθορίσει τα φάρμακα εκείνα που θα πωλούνται από την υπόλοιπη αγορά.

Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τις προηγούμενες μέρες συναντήθηκε με τους εκδότες των βιβλίων, με τους οποίους υπάρχει διάσταση απόψεων στις προτεινόμενες αλλαγές για απελευθέρωση των χορηγούμενων εκπτώσεων.

Και με τους φαρμακοποιούς υπάρχουν διαφωνίες, αλλά κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζουν ότι ο διάλογος επιτρέπει στην αποσαφήνιση διαφόρων τεχνικών θεμάτων.

Με τους αρτοποιούς οι επαφές έφεραν βήματα προσέγγισης. Ζήτησαν το μέτρο του ζυγίσματος του ψωμιού να ισχύει και για τα σούπερ μάρκετ. Κάτι που δέχτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σε θετικό κλίμα έγιναν οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τσιμεντοβιομηχανίας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com