Στο δύσκολο ρόλο που εκ των πραγμάτων έχει αναλάβει η Ελλάδα, να διεκπεραιώσει δηλαδή τις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την κορυφή της διοικητικής της πυραμίδας ούσα όμως αναγκασμένη να παραμερίσει την εθνική της ατζέντα, τηρώντας το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Ωστόσο, τα πρωτοσέλιδα της 6μηνης προεδρίας αναμένεται και πάλι να προκύψουν από τη χειμαζόμενη οικονομία της χώρας, την διαχείριση του προγράμματος διάσωσης ύψους 326 δισ. ευρώ και την επώδυνη συζήτηση για το βαρύ φορτίο του χρέους, σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου και προσθέτει:
«Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επιθυμούσε η ελληνική προεδρία να σηματοδοτήσει την ανάκαμψη της χώρας και την ελάχιστη δυνατή πάρουσία της «δυσάρεστης» τρόικας.
Η ευχή του ίσως βγει αληθινή. Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να ξεκινήσει τις συζητήσεις που έχουν παγώσει, αλλά μετά την αποστολή αυτή η χώρα αναμένεται να βλέπει όλο και λιγότερο τους «αφερντάδες» του προγράμματος διάσωσής της, δεδομένου, όπως εξηγεί το δημοσίευμα, ότι τα 8,6 δισ. της βοήθειας από την ευρωζώνη αναμένεται να αντληθούν μέσα στο α' εξάμηνο του έτους, σε αντίθεση με τις δόσεις του δανείου του ΔΝΤ που κατανέμονται έως το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Οσο για την ανάγκη 11 δισ. του χρηματοδοτικού κενού για τα επόμενα 2 χρόνια, αυτά ίσως να μην οδηγήσουν σε νέο πρόγραμμα διάσωσης, όπως αρχικά εκτιμάτο».
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει ζήτημα διαμάχης την επόμενη άνοιξη, καθώς, παρά την απαίτηση του ΔΝΤ για άμεση απομείωση, η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να συμφωνούν ότι μια μικρή μείωση στα ήδη χαμηλά επιτόκια δανεισμού και η επιμήκυνση της αποπληρωμής , δεν θα συρρικνώσουν μεν το χρέος αλλά θα το καταστήσουν πιο εύκολα αποπληρώσιμο.
Οι τεχνοκράτες της τρόικας δεν είναι καθόλου ευτυχείς βλέποντας να παραγκωνίζονται από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, αναφέρει τέλος το δημοσίευμα που φιλοξενεί εκτίμηση Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος δηλώνει ανήσυχος ότι «όσο η Αθήνα απομακρύνεται από την τρόκα και ο ο κ. Σαμαράς απολαμβάνει την πολιτική στήριξη της καγκελαρίου Μέρκελ, η ημιτελής δουλειά στην Ελλάδα για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της μπορεί να παγώσει ή και να σταματήσει εξ ολοκλήρου.