Οι πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν ότι η πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το τελευταίο πρόγραμμα για τη χώρα θα αρχίσει τον Οκτώβριο, οπότε θα γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και θα ανοίξει ο δρόμος για μια συζήτηση με την Αθήνα για την αναδιάρθρωση του χρέους, ανέφεραν αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συζητήσουν τις προετοιμασίες για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στην άτυπη σύνοδο που θα έχουν το Σάββατο στο Λουξεμβούργο. Δεν είναι εφικτή όμως κάποια αξιολόγηση πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
"Γίνονται εκλογές στην Ελλάδα. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα" είπε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενιά, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.
"Το επόμενο βήμα είναι μια αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Μετά την αξιολόγηση θα πρέπει να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους επειδή υπάρχει ομοφωνία ότι το χρέος είναι υπερβολικά υψηλό. Πώς θα το αναδιαρθρώσουμε; Υπάρχει διάσταση απόψεων" είπε ο Γκραμενιά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Ο υπουργός αποσαφήνισε ότι στις συνομιλίες για την αναδιάρθρωση θα αποκλειστεί η πιθανότητα μιας διαγραφής των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα με τα δύο πρώτα προγράμματα από τις χώρες της ευρωζώνης και ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 196,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
"Μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παράτασης της περιόδου χάριτος ή με την καθυστέρηση των πληρωμών (...) και να αποφευχθεί ένα ονομαστικό κούρεμα", πρόσθεσε.
Η ίδια η αξιολόγηση ενδέχεται να διαρκέσει κάποιο διάστημα γιατί μπορεί να περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές. Οι τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, δηλαδή στο τρίτο μνημόνιο, ίσως αποδειχθούν απαραίτητες λόγω των αλλαγών στα οικονομικά δεδομένα και τις προβλέψεις, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις προετοιμασίες για τη σύνοδο του Γιούρογκρουπ και ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.