Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Τόνωση στα έσοδα τον Αύγουστο από εισπράξεις φόρων

Τονωτική ένεση για τα έσοδα του προϋπολογισμού αποτέλεσαν τον Αύγουστο οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων.



Μετά την παράταση που δόθηκε στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση τον περασμένο μήνα πλήρωσαν και την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ενισχύοντας έτσι τα φορολογικά έσοδα. Μάλιστα πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές κάρτες τους για να εξοφλήσουν τον φόρο κερδίζοντας έτσι την έκπτωση φόρου 2% και την πληρωμή του ποσού σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ανάλογα με τα προγράμματα που παρέχουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι τον Αύγουστο στα ταμεία του Δημοσίου εισέρρευσαν από φορολογικά και τελωνειακά έσοδα 4,4 δισ. ευρώ ποσό αυξημένο κατά 320 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου που είχε θέσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για τον μήνα Αύγουστο αναμένεται να είναι υψηλότερα, καθώς έχει ενταθεί η προσπάθεια πληρωμών έργων και προγραμμάτων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να επιστρέψει η ροή των κοινοτικών πόρων (των διαρθρωτικών ταμείων και του ΕΣΠΑ) σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μετά τη μεγάλη υστέρηση έναντι του στόχου που παρουσίασαν τα έσοδα τον Ιούλιο τους επόμενους μήνες αναμένεται βελτίωση της εικόνας στο μέτωπο των φορολογικών εισπράξεων, καθώς στα δημόσια ταμεία αναμένεται να μπουν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, οι αυξημένες εισπράξεις από τον ΦΠΑ μετά τις αλλαγές στους συντελεστές, τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 και η αυξημένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ «κλειδί» για την ανατροπή της δυσμενούς πορείας του προϋπολογισμού θα αποτελέσει και η απόδοση από τις εισπράξεις ΦΠΑ από τον τουρισμό, που φέτος θα καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Την ίδια ώρα, με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι επιτόπιοι έλεγχοι των ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του ΣΔΟΕ σε τουριστικές και άλλες περιοχές. Την περασμένη εβδομάδα διεξήχθησαν 5.286 έλεγχοι σε 5.246 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 931. Στους ελέγχους συμμετείχαν 1.775 ελεγκτές. Εν τω μεταξύ, μέχρι αύριο θα παραλαμβάνονται οι δηλώσεις εκχώρησης μισθωμάτων από τις αρμόδιες ΔΟΥ Σημειώνεται ότι η υποβολή δήλωσης εκχώρησης στις ΔΟΥ των ανείσπρακτων ενοικίων αποτελεί προϋπόθεση για τη μη επιβάρυνσή τους από τον φόρο επί των ενοικίων.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com