Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Αλλαγές τεκμηρίων και ενιαία φορολογική κλίμακα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Αλλαγές στα τεκμήρια, ενιαία φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και κατάργηση φοροαπαλλαγών καθώς και φοροελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μείωση φορολογικών συντελεστών για όσες εντατικοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και ρύθμιση χρεών σε 24 ή 36 δόσεις υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του και τις βασικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα που έδωσε στη δημοσιότητα.



Την ίδια ώρα απουσιάζει παρά τις διαβεβαιώσεις, ακόμη και του ίδιου του Αλ. Τσίπρα, η οποιαδήποτε αναφορά για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα ισοδύναμο που θα μπορούσε να εξουδετερώσει το μέτρο.

Παράλληλα αντιμέτωποι με μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις βρίσκονται οι αγρότες με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2015 και στο 26% για τα εισοδήματα του 2016, ενώ και η προκαταβολή φόρου θα ψηλώσει στο 100% όπως ισχύει και για τις επιχειρήσεις από 27,5% που είχε μειωθεί πριν το Μνημόνιο και το 55% που είναι τώρα. Για τους αγρότες ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης που προκύπτει με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και την αύξηση των δαπανών που θα εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημά τους.

Με το πρόγραμμα δίνονται υποσχέσεις που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι γενικόλογες για άρση των φορολογικών αδικιών και μετατόπιση των βαρών προς τα υψηλότερα εισοδήματα.

Για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με το μνημονιακό πρόγραμμα για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και του εισπρακτικού στόχου των 2,65 δισ. ευρώ. Αλλαγές θα υπάρξουν μόνο στις αντικειμενικές αξίες και στους συντελεστές, ώστε να καταστούν προοδευτικοί χωρίς να επηρεάζονται τα προβλεπόμενα έσοδα.

Επιπλέον, εντός του 2015 θα προχωρήσει το περιουσιολόγιο όπου θα καταγράφεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η φοροδοτική ικανότητα όλων των πολιτών.

Έμφαση δίνεται στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όπου από τον τομέα αυτό όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη διακυβέρνηση της χώρας, μιλούσε για εισπράξεις 5 δισ. ευρώ.

Με το πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται:

• Μείωση των συντελεστών φορολόγησης για όσες επιχειρήσεις εντατικοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ακολουθούν πρότυπα φορολογικής συμμόρφωσης.

• Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

• Απλοποίηση των διαδικασιών απόδοσης και επιστροφής ΦΠΑ.

• Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και εξίσωση των συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος και έντονη προοδευτικότητα ώστε να μεταφερθεί το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα προς τα υψηλότερα.

• Ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων.

• Κατάργηση προνομιακών καθεστώτων που προσφέρουν δυνατότητες φοροαποφυγής.

• Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και επιβολή προοδευτικών συντελεστών ώστε να μην υπάρξει απώλεια εσόδων.

• Επιβολή του περιουσιολογίου εντός του 2015 όπου θα καταγράφεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η φοροδοτική ικανότητα όλων των πολιτών.

• Αυστηροποίηση των ποινών και απλοποίηση των διαδικασιών επιβολής τους. Οι ποινές πρέπει να φτάνουν σε πλήρη δήμευση εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν ή περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται.

• Πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις ή 36 (12 είναι σήμερα) υπό προϋποθέσεις για όλες τις οφειλές.

• Επέκταση των κινήτρων για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 50% (ενδεικτικά 13% από 26%) για τα πρώτα 5 χρόνια και για εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ.

• Σύστημα «μεταφοράς» του χρέους μεταξύ Δημοσίου και φορολογούμενου, ώστε να ισορροπήσουν τα προβλήματα χρεών - συμψηφισμού που υπάρχουν σήμερα.

• Κατηγοριοποίηση του αγροτικού εισοδήματος και της φορολόγησής του, με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της «αγροτικής επιχείρησης» και «γεωργικής εκμετάλλευσης» αλλά και της έννοιας του «αγρότη» σε συνεργασία με τους φορείς των αγροτών:

• Στις «γεωργικές εκμεταλλεύσεις» ορίζεται γενικό αφορολόγητο όριο.

• Αναγνωρίζεται ως τεκμαρτή δαπάνη η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας καθώς και, βάσει νέου επικαιροποιημένα υπολογισμού, οι αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων.

• Προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων, θα επιδιώξουμε κλιμακωτούς μεσοσταθμικούς συντελεστές σύμφωνα με το μέγεθος των αποκτηθέντων εισοδημάτων.

• Αυτόματη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ.

• Ειδικούς ευνοϊκούς συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, δράσεις που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη κ.ο.κ.

Θεσμική ανασυγκρότηση

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για τη «θεσμική ανασυγκρότηση και τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος και του κράτους» περιλαμβάνει το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Οι περισσότερες αποτελούν επανάληψη του προγράμματος του Ιανουαρίου.

Μεταξύ άλλων υπάρχει δέσμευση να ανοίξει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, την κατάργηση βουλευτικών προνομίων, τη δραστική περιστολή της βουλευτικής ασυλίας, τη ριζική αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, τη συνέχιση του διαλόγου για διαχωρισμό κράτους εκκλησίας.

Για τη Δημόσια Διοίκηση επαναλαμβάνονται οι δεσμεύσεις για «βαθιά οργανωτική αλλαγή σε όλη την πυραμίδα του δημόσιου τομέα», κινητικότητα και αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Στον τομέα της Αυτοδιοίκησης ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται με τις εξαγγελίες για κατάργηση του Καλλικράτη και «αντικατάστασή του από ένα απλό, σύγχρονο, ορθολογικό θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2017 και πολύ πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Πιστή εφαρμογή του τρίτου μνημονίου

Διατηρείται η προστασία για την πρώτη κατοικία

Στην πιστή εφαρμογή όλων όσα περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο για τις τράπεζες προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πρόγραμμα, ωστόσο, αναφέρεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την πώληση των κόκκινων δανείων σε επιθετικά funds.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η άρση των capital controls θα επιτευχθεί στις αρχές του 2016, αφού προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ προβλέπει ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού.

Στο πρόγραμμα του κόμματος γίνεται αναφορά στην εφαρμογή και βελτίωση του Κώδικα Δεοντολογίας για τους δανειολήπτες, σε συνδυασμό με τον αντικειμενικό προσδιορισμό της πιστοληπτικής ικανότητάς τους.

Επίσης προβλέπεται ενεργοποίηση του θεσμού του Συμβουλίου Εποπτείας, με ουσιαστικό τον ρόλο των εκπροσώπων του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η ρευστότητα θα χρησιμοποιείται προς όφελος των καταθετών, των δανειοληπτών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμη προβλέπονται μικροπιστώσεις, δάνεια έως 25.000 ευρώ, επέκταση κινήτρων για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 50%, πάγια ρύθμιση οφειλών σε 24 ή 36 δόσεις και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2016 αναμένεται, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που αρχικά θα έχει κάτω από στην ομπρέλα της το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το ΕΤΕΑΝ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com