Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ολοκληρωμένη λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Το πρώτο βήμα για τη διευθέτηση του μείζονος ζητήματος των «κόκκινων» δανείων περιέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκης.



Είπε ότι θα υπάρξει ρύθμιση στο τέλος του μήνα και ότι για τα στεγαστικά δάνεια και τις χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα υπάρχουν εμπόδια στην πώλησή τους σε ξένα funds. Ηταν κάτι αυτονόητο, αφού θα προκαλούσε οξύτατες κοινωνικές αντιδράσεις και απρόβλεπτες εντάσεις στη Βουλή.

Πώς άλλωστε να νομοθετήσει μια αριστερή κυβέρνηση την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων σε ξένες εταιρείες, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει εξώσεις και κατασχέσεις ακινήτων, όπως στην Ισπανία;

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση των δανείων αυτών, που υπολογίζονται στο 30% του συνόλου, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Διότι μπορεί να υπάρχουν και οι κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές, ωστόσο, μεγάλο μέρος των δανειοληπτών βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν πράγματι να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Εξίσου μεγάλο είναι και το στοίχημα για τον τρόπο που θα ρυθμιστούν τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία συνδέονται ασφαλώς και με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εξίσωση η οποία θα πρέπει να λυθεί γρήγορα και με τον καλύτερο τρόπο, και για τους δανειολήπτες και για τις τράπεζες.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα αποτρέψει το «κούρεμα» των καταθέσεων, εξαρτάται από το πώς θα διευθετηθούν δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη σοβαρότερη ίσως διαδικασία και το σημαντικότερο «προαπαιτούμενο» για να προχωρήσει σε πιο στέρεες βάσεις η οικονομία. Ακόμη και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού που κατατέθηκε μπορεί να αλλάξουν. Ακόμη και ορισμένα μέτρα μπορεί να αντικατασταθούν από άλλα, πιο δίκαια ή πιο σκληρά. Αυτό που δεν μπορεί να αναβληθεί και δεν μπορεί να αλλάξει είναι η ανακεφαλαιοποίηση, με πρώτο και σημαντικότερο στάδιο τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει «μισή δουλειά». Διακυβεύεται το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com