Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Χρόνου φείδου...

Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε κυβέρνηση.



. Μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών ο πρωθυπουργός... έλειπε ταξίδια για δουλειές, σε Βρυξέλλες και ΗΠΑ, η Βουλή ήταν κλειστή, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε μία φορά εθιμοτυπικά, με αποτέλεσμα το κυβερνητικό έργο να είναι μηδαμινό.

Κρίσιμα νομοσχέδια βρίσκονται στον προθάλαμο της Βουλής, ενώ μια σειρά από διαδικασίες είναι σε εκκρεμότητα από τα μέσα Αυγούστου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ουσιαστικά έχουν περάσει περισσότερες από 40 ημέρες χωρίς η νέα κυβέρνηση να έχει πατήσει στα πόδια της και να προχωρεί ταχύτατα στη λήψη αποφάσεων, που είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη λειτουργία της οικονομίας και του κράτους.

Τις προηγούμενες ημέρες οι υπουργοί περίμεναν τον Αλ. Τσίπρα και τις προγραμματικές δηλώσεις, ώστε να λάβουν κατεύθυνση για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν. Δηλαδή, θα έχουν χαθεί σχεδόν δύο μήνες μέχρι την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ώστε να πάει κάποιο νομοσχέδιο στη Βουλή ή κάποιοι εφαρμοστικοί νόμοι του Μνημονίου.

Είναι ένα δείγμα της νεοελληνικής ραθυμίας η οποία είναι πλέον καθετοποιημένη, από την κεντρική εξουσία φτάνει μέχρι και τον τελευταίο πολίτη.

Ομως, δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια, οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και τα διλήμματα ιδιαίτερα πιεστικά. Η κυβέρνηση πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά μέσα στο επόμενο τρίμηνο, να υλοποιήσει προαπαιτούμενα που δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν κυβερνήσεις από το 2010 και μετά. Το τρίτο μνημόνιο περιέχει πολύ σκληρά μέτρα, εμπροσθοβαρή, τα οποία θα κρίνουν τόσο την εκταμίευση των δόσεων για την οικονομία, όσο και τα κεφάλαια που απαιτούνται σε αρχική φάση για τις τράπεζες.

Ηδη οι δανειστές παίζουν το παιχνίδι των εκβιασμών, αφού ενδεχόμενη καθυστέρηση της αξιολόγησης, πέραν της 15ης Νοεμβρίου, αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης θα βάλει ξανά στο τραπέζι τρομακτικά σενάρια για Grexit ή για «κούρεμα» στις καταθέσεις. Κανείς δεν το θέλει αυτό, πολλώ δε μάλλον ο πρωθυπουργός, που δεσμεύεται για πιστή τήρηση της συμφωνίας και για την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης των ξένων.

Επομένως, οι οδηγίες κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα πρέπει να είναι σαφείς. Η κυβέρνηση αυτή οφείλει να δράσει ταχύτατα ή, όπως έλεγε παλαιός κοινοβουλευτικός, οι υπουργοί πρέπει να γίνουν «καμικάζι» και να θυσιαστούν, αν υπάρχει ανάγκη, για το ευρύτερο εθνικό συμφέρον.

Τα πρώτα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί, με τις προειδοποιήσεις προς την Αθήνα και τον «πάγο» σε κάθε συζήτηση για το χρέος αν πρώτα δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, πρέπει να λειτουργήσουν ως «καμπανάκι» στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα περίοδο δημιουργικής ασάφειας ή συζήτησης περί «παράλληλων» προγραμμάτων.

Ο Αλ. Τσίπρας και οι υπουργοί του θα πρέπει να θυμηθούν τον Σαίξπηρ που έλεγε: «Ξόδευα άσκοπα τον χρόνο μου και τώρα ο χρόνος ξοδεύει άσκοπα εμένα».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com