Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το πρώτο εξάμηνο του 2016

Με χορηγίες, συνεργασίες και αποκλειστικά σχεδόν φιλοξενούμενες εκδηλώσεις, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεχίζει την παρουσία του στα μουσικο-θεατρικά “πράγματα” της πόλης και με νέα πρόσωπα στο νεοτοποθετηθέν διοικητικό του συμβούλιο.



Πρόγραμμα «πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό» και «αλυσίδα δραστηριοτήτων κάθε είδους», που «αποτελεί συνέχεια στη λογική που έχει διαμορφώσει ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια» χαρακτήρισε τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του ΟΜΜΘ για το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Μόνος του στο βήμα όπου συνήθως πλαισιωνόταν «ασφυκτικά» από τα μέλη του Δ.Σ. τα προηγούμενα χρόνια (ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του νέου Δ.Σ καθηγητής Νικήτας Μυλόπουλος απουσίαζε για λόγους υγείας ), ο Γιώργος Εμμανουήλ-Λαζαρίδης παρουσίασε το πρόγραμμα του εξαμήνου (με τις δεκάδες φιλοξενούμενες εκδηλώσεις του) δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία του ΟΜΜΘ με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που στόχο έχει τη στήριξη της MOYSA - Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, συνεχίζεται η συμμετοχή του Οργανισμού στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Creative Europe 2014-2020”, με το έργο «Οδεύουμε προς το 2020 - Εκπαιδεύοντας μουσικούς και κοινό», μαζί με την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο να ενισχύσει την ικανότητα των ευρωπαϊκών πολιτιστικών φορέων να λειτουργούν διακρατικά, δίνοντας έμφαση σε ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες όπως παιδιά, νέοι, άνεργοι, καθώς επίσης να υποστηρίξει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στον τομέα του πολιτισμού.

Από τις δεκάδες εκδηλώσεις (69 βασικές παραγωγές, με πλήθος παραστάσεων και παράλληλων δράσεων) που φιλοξενεί το Μέγαρο στο επόμενο εξάμηνο ξεχωρίζουν :

* Το gala χορού με τη Nadia Muzyca την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου (Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής).

* Αφιέρωμα-πρόγραμμα για τον Gene Kelly, με τίτλο «Ο χορός είναι η ζωή μου», που θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης με υλικό από το προσωπικό του αρχείο, την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου (Μ2 - Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ).

* Το 6ο Φεστιβάλ Παιδικών - Νεανικών Χορωδιών που φέτος ανοίγει τις πύλες του και στις σχολικές χορωδίες. Η φετινή προσκεκλημένη, Sanna Valvanne, Μαέστρος και μουσικοπαιδαγωγός (Φιλανδία – Η.Π.Α.), θα παρουσιάσει με τις εργαστηριακές χορωδίες ένα πρόγραμμα χορωδιακής μουσικής από όλο τον κόσμο. (17-21 Φεβρουαρίου).

* Παράσταση με τίτλο «Τί σε μέλλει εσένανε από πού είμαι εγώ..” Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στην παράσταση η Κρήτη συναντά τη Σμύρνη (Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής).

* Εμφάνιση του Vladimir Mendelssohn (βιόλα) στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου, τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου (M2 - Αιμίλιος Ριάδης).

* Παραστάσεις του έργου της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη», που ανεβαίνει από πέρσι στην Αθήνα. Το έργο μεταφέρεται πλέον στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για ενάμισι μήνα και πλέον.(4 Μαρτίου- ως τις 24 Απριλίου (Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής).

* Επανάληψη την Παρασκευή 4 Μαρτίου, της παρουσίασης του λυρικού έργου Norma του V. Bellini που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2015. (Μ2 - Αιμίλιος Ριάδης).

* Μια βραδιά με καραναβαλικό κέφι με τη MOYSA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Ζωής Ζενιώδη προγραμματίζεται για το Σάββατο 12 Μαρτίου σε ένα Carnival Concert (M2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Δωρητής της MOYSA είναι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

* Μουσική συνάντηση επί σκηνής με τον Νίκο Ξυδάκη (φωνή) και τον Γιώργο Ανδρέου (πιάνο) την Δευτέρα 28 Μαρτίου (Μ2 - Μπαρ).

* Μια μοναδική μουσική παράσταση που αφορά το μουσικό και ποιητικό έργο του Tom Waits με τίτλο «Tom Waits: A Little Drop of Poison» θα παρουσιάσει η Γεωργία Συλλαίου τη Δευτέρα 4 Απριλίου (Μ2 - Μπαρ).

* Οι κορυφαίοι μουσικοί των δύο αρχαιότερων και μεγαλύτερων ορχηστρών της Ελλάδας, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, μοιράζονται για πρώτη φορά την ίδια σκηνή, την Τετάρτη 20 Απριλίου, λέγοντάς μας ότι «Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός» (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Οι “Metallon” - Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, συμπράττει με το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Στη συναυλία συμμετέχουν και πάλι μέλη της MOYSA. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Creative Europe.

* Τη Δευτέρα 9 Μαΐου το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης (Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής) με την παρουσίαση της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, το φινάλε της οποίας, ο περίφημος Ύμνος στη Χαρά (An die Freude), καθιερώθηκε το 1985 ως ο επίσημος “Ύμνος της Ευρώπης”. Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Γεώργιος Βράνος.

* Τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφουν στην Ελλάδα με το έργο η Ωραία Κοιμωμένη, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου (Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής).

* Τα 80 Χρόνια Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει η Ορχήστρα την Τετάρτη 1 Ιουνίου (Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η συναυλία είναι μια συμπαραγωγή με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.

* Οι Omar Faruk Tekbilek & Friends θα παρουσιάσουν, το Σάββατο 11 Ιουνίου, ένα πρόγραμμα με μουσική από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Αιγαίο, μια μουσική συνάντηση στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης (Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής).

Η καλλιτεχνική περίοδος κλείνει όπως κάθε χρονιά με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής την Κυριακή 21 Ιουνίου (Μ1 - Αίθουσα Φίλων Μουσικής), με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης να συνεργάζεται με την MOYSΑ, με την υποστήριξη του Creative Europe.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com