Σε τεντωμένο σχοινί καλείται να ισορροπήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, καθώς το Μαξίμου δείχνει να ακροβατεί επικίνδυνα μεταξύ «πόλωσης» και «συναινέσεων», σε μία θολή στρατηγική αβέβαιου αποτελέσματος και υπό τη δαμόκλειο σπάθη των σκληρών απαιτήσεων και ενστάσεων των δανειστών, αλλά και των έντονων επιφυλάξεων της «εύθραυστης» κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 153.
Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού -το οποίο από πολλά κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζεται και ως η «μητέρα των μαχών»- το Μαξίμου, μετά και την αποτυχημένη προσπάθεια προσέγγισης της αντιπολίτευσης, δείχνει να επενδύει περισσότερο στη συσπείρωση των βουλευτών του μέσω της ακραίας πόλωσης.
Δεν είναι τυχαίος εξάλλου ο καταιγισμός ανακοινώσεων της κυβερνητικής εκπροσώπου τις τελευταίες μέρες, μέσω των οποίων αφενός υπεραμύνεται του σχεδίου Κατρούγκαλου και αφετέρου εξαπολύει σφοδρή επίθεση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανασύροντας μάλιστα και τα ξεχασμένα εδώ και καιρό «σενάρια» ανατροπής της κυβέρνησης.
Επικίνδυνη ακροβασία χωρίς δίχτυ ασφαλείας
Βέβαια, προκαλεί εύλογα ερωτήματα κατά πόσο ο υπουργός Εργασίας και το Μαξίμου επιθυμούσαν πράγματι τη συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα και όχι απλά τη συμβολή τους στη δύσκολη ψηφοφορία -όπως εξάλλου καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπολίτευση- από τη στιγμή που δεν είχαν περάσει ούτε λίγες ώρες από τις επαφές του κ. Κατρούγκαλου με τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν ξεκινήσει η κυβερνητική επίθεση εναντίον τους.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για προσχηματική κίνηση του Μαξίμου, με προδικασμένο αποτέλεσμα, που στόχευε αποκλειστικά και μόνο στην ενεργοποίηση του…ενστίκτου επιβίωσης των δικών του βουλευτών, μέσω της αναβίωσης των σεναρίων ανατροπής της κυβέρνησης από την «τρόικα εσωτερικού».
Την ίδια ώρα, πάντως, που η πολιτική σύγκρουση χτυπάει «κόκκινο», ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκπέμπει μήνυμα σιγουριάς ότι το ασφαλιστικό θα υπερψηφιστεί όχι μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και από βουλευτές άλλων κομμάτων. Με δεδομένη ωστόσο, την κατηγορηματική άρνηση όλων των κομμάτων να στηρίξουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα σενάρια για το πώς ακριβώς θα εξασφαλιστεί αυτή η στήριξη, δίνουν και παίρνουν, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταλογίζουν στο Μαξίμου, προσπάθεια εντοπισμού... προθύμων, οι οποίοι θα διαφοροποιηθούν από την κομματική γραμμή.
Οι πληροφορίες εξάλλου του τελευταίου διαστήματος, επέμεναν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαρροές στις τάξεις των βουλευτών του «Ποταμιού» και της Ένωσης Κεντρώων. Δεν πέρασε απαρατήρητο δε, το γεγονός ότι η «επίθεση» της κυρίας Γεροβασίλη επικεντρώθηκε ονομαστικά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν υπήρχε καμία αναφορά στα άλλα δύο κόμματα, που επίσης απέρριψαν το σχέδιο του κ. Κατρούγκαλου, επιλογή που από πολλούς ερμηνεύτηκε και ως τακτική να μείνει «ανοιχτό» το παράθυρο διαλόγου, τουλάχιστον με κάποια στελέχη των συγκεκριμένων κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα τον Β. Λεβέντη το «φλερτ» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τον ίδιο να αποκαλύπτει εκ νέου ότι βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον Αλ. Φλαμπουράρη, κι ας απέρριπτε προ ημερών κατηγορηματικά τα σενάρια προσέγγισης ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «αστεία συζήτηση» που τον… «διασκεδάζει».
Την ίδια ώρα στο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, αφού η εκλογή ηγεσίας θα σημάνει επί της ουσίας και την απαρχή μιας νέας σχέσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς πολύ σύντομα θα φανούν οι διαθέσεις για συνεννόηση ή μη του νέου προέδρου. Και μπορεί στην κυβέρνηση να επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οικουμενικής, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμούν συνεννόηση με τη ΝΔ, ή έστω ανοχή από την πλευρά της στα δύσκολα.
Συγκεκριμένα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αν καταφέρουν να περάσουν χωρίς απώλειες δυο- τρεις δύσκολους κάβους, όπως το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια και τη φορολογία των αγροτών, η συνέχεια θα είναι πιο εύκολη, καθώς η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, ενώ σταδιακά θα οδηγηθούμε και στην άρση των capital controls. Για τον λόγο αυτό και δεν θα ήθελαν να «μοιραστούν» με την αντιπολίτευση, μέσω μιας Οικουμενικής, αυτά τα «οφέλη». Μέχρι τότε, ωστόσο, και με δεδομένο ότι και τα μηνύματα που φθάνουν από τις Βρυξέλλες και τους δανειστές επιμένουν στην ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων τουλάχιστον στο πεδίο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, το Μαξίμου παρά τη ρητορική σύγκρουσης, δεν πρόκειται να κλείσει οριστικά την «πόρτα» του διαλόγου με τη ΝΔ.
Ο δίαυλος επικοινωνίας άλλωστε με την καραμανλική πτέρυγα είναι κάτι που καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει κρύψει, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις και επικρατήσει ο Β. Μεϊμαράκης στην κούρσα διαδοχής, ο οποίος έχει και τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού, οι προσπάθειες συνεννόησης -αν μη τι άλλο- το προσεχές διάστημα θα ενταθούν, με ενεργό ρόλο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ένα ακόμη περιστατικό εξάλλου, στο «σίριαλ» προσέγγισης ήρθε να προστεθεί προ ημερών, με τη δημοσιοποίηση από τον Ν. Βούτση της πρότασης για τα νέα μέλη του ΕΣΡ, πολλά από τα οποία προέρχονται από το περιβάλλον του Κ. Καραμανλή, ενώ διατηρούν και εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρ. Παυλόπουλο.
Ως «αντίδοτο»
Μπαράζ νομοσχεδίων με... κοινωνικό χαρακτήρα
Παράλληλα όμως με το γρίφο των συνεργασιών, το Μαξίμου στρέφει πλέον το βλέμμα και στην παραγωγή έργου, και τα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, σε μία προσπάθεια απεγκλωβισμού από τη στείρα υλοποίηση μνημονιακών προβλέψεων.
Στο πλαίσιο αυτό, το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται μπαράζ νομοσχεδίων στη Βουλή, που όπως είπε και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, «θα αφορούν σε ένα συνολικό ξεδίπλωμα μεταρρυθμίσεων, με προοδευτικό χαρακτήρα και κοινωνικό πρόσημο».
Μεταξύ άλλων στο επόμενο δίμηνο η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην αναγκαία μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, στην κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου, στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, καθώς και στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.