Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ενα βήμα πριν από την καταστροφή

Πολλοί Ελληνες είδαν τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να περιγράφει με λεπτομέρειες τα δραματικά γεγονότα της περασμένης χρονιάς.



Τις αναφορές για το «σχέδιο Χ», το παράλληλο σύστημα που ετοίμαζε, το γεγονός ότι η Ελλάδα έφτασε μόλις μια ανάσα από το να πατήσει το «κουμπί» του οικονομικού πολέμου, τις ευθείες βολές κατά του πρωθυπουργού. Ηταν μια συνέντευξη ενός απολύτως ήρεμου ανθρώπου, που αντιμετώπισε δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες διηγούταν με ευκολία, σαν ένα παραμύθι.

Λες και δεν κινδύνευσε η οικονομία να τιναχθεί στον αέρα. Οπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, μια μόνο κρίσιμη σύσκεψη και μια ιστορική, όπως αποδεικνύεται, απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, έσωσε τη χώρα από τη διεθνή απομόνωση. Κι όμως, ο πρώην υπουργός ήταν χαλαρός, σαν να βρισκόταν σε διακοπές και συζητούσε με τους φίλους του για μια συνηθισμένη ημέρα.

Είτε πράγματι στην προηγούμενη κυβέρνηση είχαν απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, είτε πλήρη άγνοια των συνεπειών από τα σχέδια που είχαν εκπονήσει. Το δεύτερο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, παρά το γεγονός ότι από τότε το καράβι της κυβέρνησης έστριψε οριστικά.

Διότι αν ένα μέρος του πολιτικού συστήματος σχεδίαζε να οδηγήσει την οικονομία σε χρεοκοπία και σε ανοικτή σύγκρουση με την Ευρώπη, τότε υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Αν η χώρα συνεχίζει να κρέμεται σε μια κλωστή πρέπει να το γνωρίζει ο Ελληνας πολίτης και να κάνει τις επιλογές του.

Ο παραλογισμός ευτυχώς υποχώρησε και η λογική επικράτησε, έστω και την τελευταία στιγμή. Οι επικίνδυνοι πολιτικοί που θα έφερναν δεκαετίες πίσω την Ελλάδα είναι πλέον στο περιθώριο και χαρακτηρίζονται γραφικοί.

Αυτό που μένει είναι να αποδειχθεί αν η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, έχουν μάθει από τα παθήματά τους. Αν γνωρίζουν ότι οι επιλογές τους κρίνουν το μέλλον των επόμενων γενεών, ώστε να είναι πλέον προσεκτικοί.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη καμπή, χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι η επικράτηση της τρέλας. Που πολλές φορές δεν ξεχωρίζει εύκολα από τη λογική.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com