Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Αδειες σε εταιρείες «κόκκινων» δανείων από 29 Φεβρουαρίου

Από τις 29 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων κι όπως εκτιμούσε αρμόδιο, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη σύσταση τέτοιων εταιρειών, το οποίο, βέβαια, απομένει να αποτυπωθεί στην πράξη.



Το ίδιο στέλεχος σημείωνε χαρακτηριστικά ότι έχει καλή αίσθηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ στη συνάντηση, σύμφωνα με πηγές, συζητήθηκε η θέσπιση στόχων σε κάθε τράπεζα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς και οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα αδειοδότησης για τη σύσταση εταιρειών διαχείρισης. Όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα από τις 29 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων κι όπως εκτιμούσε χθες αρμόδια πηγή, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη σύσταση τέτοιων εταιρειών, το οποίο, βέβαια, απομένει να αποτυπωθεί στην πράξη. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει ως το καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι η έκθεση της Blackrock που έχει αποσταλεί στις τράπεζες, περιλαμβάνει διάφορα μοντέλα διαχείρισης της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων. Νωρίτερα ο φάκελος των «κόκκινων» δανείων είχε τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των Θεσμών με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Παράταση για αιτησεις
Παράταση, κατά πάσα πιθανότητα τουλάχιστον άλλων 45 ημερών, θα δώσει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στους δανειολήπτες εκείνους που είχαν υποβάλλει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη - χωρίς αυτές να έχουν συζητηθεί στα Ειρηνοδικεία - και υποχρεωνόντουσαν να φέρουν νέα ενημερωμένα δικαιολογητικά. Η προθεσμία έληγε στις 14 Φεβρουαρίου και οι πολίτες που έπρεπε να ανανεώσουν τα στοιχεία των φακέλων τους, υπολογίζονται σε 100.000. Σύμφωνα με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη δύο τράπεζες ζήτησαν παράταση της προαναφερόμενης διορίας καθώς δεν προλαβαίνουν να χορηγήσουν ανανεωμένες βεβαιώσεις οφειλών στους υπόχρεους δανειολήπτες. Σχετικά αιτήματα είχαν υποβάλλει και καταναλωτικές οργανώσεις. Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας να δοθεί παράταση είχε αποκαλύψει η ?ΗτΣ? και όπως είπε ο κ. Σταθάκης μετά το τέλος των χθεσινών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν αποκλείεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο η νέα προθεσμία να είναι εξατομικευμένη, δηλαδή, τα δικαιολογητικά να προσκομίζονται, πριν την εκδίκαση της κάθε υπόθεσης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com