Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

BIG DATA ΚΑΙ CLOUD ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα σε πολλούς κλάδους και οι παραδοσιακοί «παίκτες» έχουν κατανοήσει πλήρως ότι θα πρέπει να κάνουν τις ανάλογες κινήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόκληση που υπάρχει.




«Η συντριπτική πλειοψηφία των διευθύνοντων συμβούλων γνωρίζει ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν ή θα αλλάξουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους», σημειώνει στην «Η» ο αντιπρόεδρος και γενικός εκτελεστικός διευθυντής (chief operating officer) της SAP για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, Γκονζάλλο Μπένεντιτ, σπεύδοντας να προσθέσει ότι «οι επιχειρήσεις καλούνται να επαναφεύρουν τους ευατούς τους ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί».

Σε αυτό το ταξίδι προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η SAP, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού, μπορεί να αποτελέσει σημαντικός «παίκτης» για τις επιχειρήσεις που τολμούν αυτό το βήμα, σημειώνει ο κ. Μπένεντιτ, μιλώντας στην «Η» κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στη χώρα μας. «Πιστεύουμε ότι έχουμε τις λύσεις, αλλά και τη γνώση των κάθετων αγορών που μας επιτρέπουν να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν το επόμενο βήμα τους», επισημαίνει το υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού κολοσσού της πληροφορικής. «Πολλοί πελάτες μας έχουν ήδη κάνει τα απαραίτητα βήματα και η ζήτηση για λύσεις που βασίζονται στην πλατφόρμα ΗΑΝΑ και αξιοποιούν το cloud είναι πολύ μεγάλη», σπεύδει να προσθέσει ο κ. Μπένεντιτ.
Ψηφιακή αλλαγή στα επιχειρηματικά μοντέλα

Για την SAP οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή την ψηφιακή μετάβαση. «Ένας από τους λόγους που μας επιλέγουν είναι ότι προσφέρουμε τη δυνατότητα για ταχεία υλοποίηση των λύσεών μας» σημειώνει ο κ. Μπένεντιτ, επισημαίνοντας ότι για τη SAP είναι σημαντική και η προστασία των επενδύσεων σε υποδομές και λύσεις πληροφορικής που έχουν ήδη κάνει οι πελάτες τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μπένεντιτ, τέτοιου είδους κινήσεις δεν κάνουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και οι πιο μικρές, ενώ υπενθυμίζει ότι το 80% των πελατών της SAP είναι μικρομεσαίες εταιρείες. «Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε λύσεις που αξιοποιούν τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν (big data), ενώ οι μικρότερες ασχολούνται περισσότερο με το cloud», επισημαίνει το στέλεχος της SAP.

Δείγμα του ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι πως, σύμφωνα με την SAP, η ζήτηση για cloud υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή τριπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ η ανοδική πορεία συνεχίζεται διαρκώς. Άλλωστε, οι δυνατότητες σύνδεσης που υπάρχουν πλέον είναι πολύ μεγάλες και πρακτικά όλες οι συσκευές πρόκειται να διασυνδεθούν μεταξύ τους. «Πιστεύω ότι έχουμε πολλά να δούμε ακόμη όσον αφορά τη ζήτηση που θα υπάρξει για το χώρο του cloud» τονίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της SAP.

Ελλάδα
Από την τάση αυτή δεν υπολείπεται και η Ελλάδα. «Παρά τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, το 2015 ήταν για τη SAP μία καλή χρονιά στην Ελλάδα» τονίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας. Ένας λόγος ήταν, σύμφωνα με τον κ. Μπένεντιτ, ότι αρκετοί μεγάλοι πελάτες της SAP στην Ελλάδα άρχισαν να κινούνται γρήγορα προς την υιοθέτηση των νέων λύσεων της εταιρείας. Μάλιστα, ο κ. Μπένεντιτ έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Eurobank, στην οποία υπήρξε μία από τις πρώτες υλοποιήσεις της πλατφόρμας ΗΑΝΑ που πραγματοποίησε η SAP στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις να αποφασίζουν να κάνουν τη μετάβαση» σημειώνει το στέλεχος της SAP, ο οποίος εκτιμά ότι η πορεία στην ελληνική αγορά για τη γερμανική εταιρεία θα συνεχίσει να είναι ανοδική την επόμενη διετία λόγω ακριβώς της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για λύσεις που βοηθάνε στον ψηφιακό μετασχηματισμό μίας επιχείρησης.

Νέο οικοσύστημα
Σύμφωνα με τον κ. Μπένεντιτ, οι τάσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάζει σημαντικά και το οικοσύστημα των συνεργατών. «Οι παραδοσιακοί συνεργάτες μας εξελίσσονται, ταυτόχρονα, όμως, αρχίζουμε να βλέπουμε και νέους συνεργάτες» επισημαίνει το στέλεχος της SAP. «Πλέον υπάρχει πολύς χώρος για επέκταση και για νέους συνεργάτες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν σε εντελώς νέους τομείς», σημειώνει ο κ. Μπένεντιτ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com