Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Επενδυτικά ταμεία για το πρόγραμμα Γιούνκερ

Τα δύο βασικά ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο είναι ο πυρήνας του πακέτου Γιούνκερ των 315 δισ. ευρώ, δημόσιων και ιδιωτικών πόρων για την περίοδο 2015-17 με τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) επιχειρεί να συνδυάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξέδωσε πακέτο οδηγιών για τη συμπληρωματική χρήση τους.



Το ΕΤΣΕ είναι το Ταμείο που δημιουργήθηκε από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να βοηθήσει στην εξάλειψη του επενδυτικού κενού στις χώρες- μέλη, κινητοποιώντας ιδιωτική χρηματοδότηση για στρατηγικές επενδύσεις. Το ΕΤΣΕ χρηματοδοτείται κατ' αρχήν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΤΕπ με ποσά της τάξης των 16 δισ. ευρώ και των 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα, τα οποία με μόχλευση από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάσουν στα 315 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή της ΕΤΕπ στο πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση οικονομικά βιώσιμων έργων, συμπεριλαμβανομένων έργων με προφίλ υψηλότερου κινδύνου, απ' ό,τι οι συνήθεις της δραστηριότητες, με έμφαση στις Μεταφορές, την Ενέργεια και Ψηφιακή Οικονομία, το Περιβάλλον - Αποδοτικότητα των Πόρων, το Ανθρώπινο Κεφάλαιο, τον Πολιτισμό -Υγεία, την Έρευνα - Ανάπτυξη - Καινοτομία και τη στήριξη στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τις εταιρείες Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

Ο κανονισμός του ΕΤΣΕ προσφέρει τη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδυτικών πλατφορμών διοχέτευσης οικονομικής συνεισφοράς σε διάφορα επενδυτικά έργα με θεματική ή γεωγραφική επικέντρωση, καθώς και σε δραστηριότητες Εθνικών Αναπτυξιακών Τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΔΕΤ), περισσότερο γνωστά μέσα από τα διάφορα εθνικά ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 454 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-20 για όλες τις χώρες της Ε.Ε. που θα επενδυθούν σε 500 προγράμματα, λειτουργούν με τελείως διαφορετικό τρόπο, άλλο προφίλ κινδύνου και άλλα κριτήρια, ενώ χρηματοδοτούν κυρίως μέσω επιχορηγήσεων.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο στρατηγικός συνδυασμός των ΕΔΕΤ και του Ταμείου των Στρατηγικών Επενδύσεων μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της μείωσης των επενδύσεων σε όλη την Ε.Ε., καθώς και κατά τόπους σε μία συγκεκριμένη περιφέρεια. Τα δύο Ταμεία μαζί μπορούν να κινητοποιήσουν πρόσθετες επενδύσεις μέσω της αλληλοσυμπλήρωσής τους και της βελτιστοποίησης των προστιθέμενων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή θεωρεί ότι μπορούν να συνδυαστούν με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την εκάστοτε επένδυση με ιδιαίτερα αποτελέσματα για ορισμένες χώρες ή τομείς, για τους οποίους τα διαρθρωτικά ταμεία προσφέρουν ευρείες ευκαιρίες και από μόνον του το Πρόγραμμα Γιούνκερ δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως.

Το πλαίσιο
Στο συνδυαστικό πλαίσιο χρηματοδότησης που διαμορφώνει η Κομισιόν κάθε έργο που είναι οικονομικά βιώσιμο, έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ε.Ε. και συνάδει με τις προτεραιότητες των Βρυξελλών για επενδύσεις μπορεί να είναι επιλέξιμο τόσο από το ΕΤΣΕ όσο και από την ΕΔΕΤ. Οι φορείς προώθησης των έργων πρέπει να χρησιμοποιούν τον κόμβο συμβουλών και να επικοινωνούν με την ΕΤΕπ, προκειμένου να διερευνήσουν αν και με ποιον τρόπο μπορούν να συνδυάσουν τα Ταμεία.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα κ. Κατάινεν δήλωσε ότι το ΕΤΣΕ δημιουργήθηκε για να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο. «Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τους φορείς υλοποίησης έργων να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ καθώς και από τα ΕΔΕΤ. Οι κατευθυντήριες γραμμές που ανακοίνωσε η Επιτροπή παρέχουν στις επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση πρακτικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να γίνει καλύτερη χρήση των δύο μέσων», τόνισε. «Συνδυάζοντας επιχορηγήσεις της Ε.Ε. με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, η Τράπεζα μπορεί να προσεγγίσει νέους δικαιούχους, ιδίως μικρότερα έργα ομαδοποιημένα σε πλατφόρμες επενδύσεων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Φιαγιόλ.

Σύμφωνα με το φυλλάδιο οδηγιών της Ε.Ε., τρεις είναι οι βασικοί τρόποι συνδυασμού κονδυλίων από τα δύο Ταμεία:

• Συνδυασμός κονδυλίων των ΕΔΕΤ και του ΕΤΣΕ σε επίπεδο έργου

• Συνδυασμός κονδυλίων των ΕΔΕΤ με το ΕΤΣΕ σε επίπεδο έργου μέσω χρηματοδοτικού μέσου

• Συνδυασμός κονδυλίων των ΕΔΕΤ με το ΕΤΣΕ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας χρηματοδοτικά μέσα σε επίπεδο Ε.Ε., επικεντρωμένα στην αρχή της περιόδου, τα οποία θα παρέχουν εγγυήσεις στους ενδιάμεσους φορείς.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com