Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Ποιον συμφέρουν οι νέες εκλογές;

Αν ένας ξένος πολίτης, ανυποψίαστος με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, άκουγε ότι η χώρα αυτή έκανε δύο εθνικές εκλογές κι ένα δημοψήφισμα μέσα σε εννέα μήνες, θα έμενε άναυδος.




Αν ο ίδιος ενημερωνόταν ότι κάποιοι κάνουν σκέψεις για νέες εκλογές μόλις έξι μήνες μετά τις προηγούμενες, τότε σίγουρα θα χαρακτήριζε τους Ελληνες τρελούς.

Κι όμως, στην Ελλάδα συζητάμε για πολιτική κρίση, οικουμενικές κυβερνήσεις ή... σενάρια για κάλπες, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις. Λες και πρόκειται για ένα.... κυριακάτικο παιχνίδι όπου μαζεύονται εννέα εκατ. πολίτες, ψηφίζουν, επιλέγουν τους πολιτικούς που θέλουν και μόλις βγαίνουν από το παραβάν τους βρίζουν και ζητούν πάλι εκλογές.

Στην παρούσα χρονική στιγμή και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί ποιον συμφέρουν οι εκλογές.

Ασφαλώς δεν συμφέρουν την κυβέρνηση, η οποία εξελέγη πριν από έξι μήνες για να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αν έχει κάνει λάθη, αν καθυστέρησε σε κρίσιμες αποφάσεις κι αν είναι σε θέση να φέρει αποτελέσματα δεν μπορεί να κριθεί τώρα, είναι πολύ νωρίς για απολογισμό.

Από την άλλη, οι κάλπες δεν συμφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ούτε τη ΝΔ, η οποία προβάλλει ως εν δυνάμει κυβέρνηση αλλά είναι ανέτοιμη να αναλάβει τα ηνία της χώρας, αλλά ούτε και τα μικρότερα κόμματα.

Πολύ περισσότερο οι εκλογές δεν συμφέρουν την ελληνική οικονομία που κάνει τρομακτικές προσπάθειες να βγει από το τέλμα. Μια νέα πολιτική αναταραχή θα έπληττε καίρια τα δημοσιονομικά δεδομένα, θα προκαλούσε νέο κύκλο εσωστρέφειας, θα χανόταν οποιαδήποτε εμπιστοσύνη κτίστηκε τους τελευταίους μήνες με τους Θεσμούς. Και τέλος θα έδινε ένα τελειωτικό χτύπημα στις ελληνικές επιχειρήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας, την πτώση του τζίρου και τον υψηλό δανεισμό.

Είναι λανθασμένη επιλογή, επομένως, ακόμη και η σεναριολογία που καλλιεργείται για νέες εκλογές. Διότι ακόμη κι αν αυτές δεν γίνουν προκαλούν «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας και καθιστούν την Ελλάδα «μη σοβαρό» επενδυτικό προορισμό για τους ξένους.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com