Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Συναίνεση

Εντείνεται η ανησυχία από τη διπλή απειλή για την Ελλάδα. Αφενός το Προσφυγικό, το οποίο έχει δυσάρεστες εξελίξεις και αφετέρου οι κινητοποιήσεις των αγροτών για το Ασφαλιστικό και η γενικότερη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που προκαλούν νέο «έμφραγμα» στην οικονομία.



Δύο «καυτά» μέτωπα για την κυβέρνηση, δύο πολύ σοβαρές προκλήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αυτή τη χρονική στιγμή οφείλει να δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί μείζονα θέματα της ελληνικής κοινωνίας. Αλλωστε, η νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στηρίχθηκε στο γεγονός ότι οι πολίτες πίστεψαν ότι θα είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος διαχειριστής της συμφωνίας του καλοκαιριού. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από όλη την κοινωνία, είναι ότι η οικονομία δεν πρέπει να πληγεί περαιτέρω. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφυξίας που οδήγησαν πέρυσι τέτοια εποχή στην άτυπη στάση πληρωμών, στην κατάρρευση της οικονομίας, στο κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls.

Ειδικά τώρα που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό, δεν μπορεί να υπάρχει ανοικτή πληγή στην οικονομία. Ας σκεφτεί κανείς μόνος πόσο άσχημο για την εικόνα (και την ουσία) θα ήταν η χώρα να βουλιάζει από πρόσφυγες και μετανάστες, τα σύνορα να έχουν κλείσει και ταυτόχρονα να μην υπάρχουν οι συμφωνίες εκείνες που θα άρουν τα αδιέξοδα στην οικονομία.

Αν, μάλιστα, τραβήξουν σε μάκρος οι κινητοποιήσεις των αγροτών, το χτύπημα στην πραγματική οικονομία, στις μεταφορές, το εμπόριο, τον τουρισμό, θα είναι μεγάλο.

Τα περιθώρια λοιπόν εξαντλούνται, ο χρόνος περνά και αφήνει πληγές πίσω του. Μόνο μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση θα άρει τα αδιέξοδα και θα προλάβει τα χειρότερα.

Ελπίδα όλων είναι ο λαϊκισμός που «βούλιαξε» την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, να μην επικρατήσει και σήμερα που οι «καυτές πατάτες» είναι περισσότερες, και ίσως σοβαρότερες. Δεν αντέχει η χώρα άλλα ψέματα και υπεκφυγές από την πραγματικότητα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com