Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Νέο τελεσίγραφο: Ελάφρυνση χρέους μόνο με γενναίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό

Την ανάγκη να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις προκειμένου το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε.




Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε μάλιστα ότι σε περίπτωση που η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει στο αναγκαίο βάθος, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΕΘΝΟΥΣ, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το ασφαλιστικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Είπε συγκεκριμένα:

«Εάν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό δεν είναι όσο σημαντικές και βαθιές χρειάζεται, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από την άλλη πλευρά (εννοεί τους Ευρωπαίους). Αλλά, εξίσου, όσο μεγάλη και να είναι η ελάφρυνση, δεν θα κάνει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο».

Η κ. Λαγκάρντ ερωτήθηκε και για τις σκληρές αξιώσεις του Ταμείου στο ασφαλιστικό που «μπλοκάρουν» την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και υποστήριξε πως με δεδομένο ότι 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για τη στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%, η μεταρρύθμιση του είναι απαραίτητη προκειμένου να μη συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.

Απαντώντας στην ουσία της ερώτησης, ότι το Ταμείο είναι αυστηρό με την Ελλάδα, τόνισε: «Δεν επιβάλλουμε δρακόντειες μεταρρυθμίσεις. Αντιθέτως έχουμε πει πως η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική. Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν».

Για να συμβεί αυτό, πρόσθεσε, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, το φορολογικό σύστημα πρέπει να βελτιωθεί, αλλά και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

«Η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνοδεύσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή και όχι στα χαρτιά», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com