Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Μας περιμένει Γολγοθάς, αναζητείται η Ανάσταση

Στον κόσμο του ποδοσφαίρου, ο «αιώνιος» πρωταθλητής Ολυμπιακός, όταν θέλει να «πικάρει» τους αντιπάλους του τραγουδά ήδη από τον Οκτώβριο: «Και τον Μάη, θα είναι ωραία, με την κούπα στον Περαία». Θεωρεί σίγουρο το πρωτάθλημα και τη στέψη τον Μάιο, είναι μια σταθερά που δεν αλλάζει με τίποτε.



Δύσκολο να πει το ίδιο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ, η οποία ζει ένα... περσινό δράμα. Ο Μάιος του 2015 υποτίθεται ότι θα ήταν το ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας για την Ελλάδα, αφού πρώτα υλοποιούνταν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που είχε συμφωνήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Ενα χρόνο μετά, χωρίς τον... Γιάνη επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή πρόκληση. Με δύο μέτωπα που αν δεν κλείσουν τον Μάιο... καιγόμαστε, όπως είπε πρόσφατα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το πρώτο είναι βεβαίως το μέτωπο της οικονομίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δύσκολα θα έρθουν και την επόμενη εβδομάδα, και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στις αρχές Μαρτίου. Η πρόοδος είναι ελάχιστη, το Ασφαλιστικό είναι η «χαίνουσα πληγή», το δημοσιονομικό κενό έπεται, ενώ στον τομέα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων τα βήματα είναι μικρά και οι διαφωνίες τεράστιες.

Δυστυχώς πέρασαν αρκετοί μήνες από τη συμφωνία του καλοκαιριού που προέβλεπε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ψήφισαν σχεδόν όλα τα κόμματα. Συμφωνία χωρίς προαπαιτούμενα και ανατροπές δεν υπάρχει, κάτι που γνώριζαν τότε και ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί. Η άνοιξη έφτασε και η πρόοδος είναι ελάχιστη, η οικονομία έχει «παγώσει» περιμένοντας τις εξελίξεις, η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι υποτυπώδης, ο φόβος για νέο εκτροχιασμό και νέα τραπεζική κρίση υπαρκτός. Και την ίδια στιγμή έχουν εξαντληθεί οι ανοχές και οι αντοχές της κοινωνίας.

Οπως όλα δείχνουν, κι εφόσον δεν προκύψει κάτι εντυπωσιακό, η διαπραγμάτευση θα κρατήσει αρκετά. Ισως πλέον το καλό σενάριο είναι να κλείσει συμφωνία στο... ορθόδοξο Πάσχα, δηλαδή την Πρωτομαγιά, κι όχι στο καθολικό Πάσχα, τέλη Μαρτίου. Μέχρι τότε η κυβέρνηση καλείται να συγκρουστεί με μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και με τον ίδιο της τον εαυτό.

Συμπτωματικά ή όχι, στις αρχές Μαΐου τελειώνει και η προθεσμία που δόθηκε στην Ελλάδα για το Προσφυγικό, για να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις με τη ζώνη Σένγκεν. Με την ελπίδα όλων βεβαίως να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες και κλείσιμο συνόρων από ακραίους εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η χώρα, όπως και πέρυσι την ίδια εποχή, βρίσκεται σε διακεκαυμένη ζώνη. Ισως περισσότερο από ποτέ θα κριθούν τα πάντα τις επόμενες εβδομάδες, αφού άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Επομένως, ο Γολγοθάς για την κυβέρνηση ξεκινά από τώρα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου. Το ερώτημα είναι αν εκείνες τις ημέρες υπάρξει Σταύρωση χωρίς Ανάσταση.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com