Με το Ν. 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η λογιστική οδηγία 34/2103/ΕΕ στην οποία προβλέπεται ότι οι λογιστικές υποχρεώσεις και οι συντασσόμενες χρηματοοικονομικές καταστάσεις δεν συναρτώνται με τη νομική μορφή αλλά με το μέγεθος κάθε επιχείρησης, συνεπώς επιχειρήσεις του ίδιου μεγέθους θα έχουν τους ίδιους λογιστικούς κανόνες και τις ίδιες λογιστικές καταστάσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όσο μικρότερη είναι η επιχείρηση τόσο το λογιστικό της σύστημα είναι απλούστερο και πλησιέστερο στους κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας (π.χ. οι πολύ μικρές επιχειρήσεις προσωπικού χαρακτήρα όπως ατομικές, Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνίες κ.λπ. αλλά και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις κεφαλαιουχικού χαρακτήρα όπως Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε. κ.λπ.) ενώ όσο μεγαλύτερη η επιχείρηση, τόσο περισσότερο οι λογιστικοί κανόνες αποσκοπούν στην εύλογη παρουσίαση της επίδοσης και της χρηματοοικονομικής κατάστασης της.
Κατόπιν αιτημάτων θεσμικών και επαγγελματικών φορέων, λόγω της καθυστερημένης έκδοσης της οδηγίας για την εφαρμογή των νέων λογιστικών κανόνων, υπάρχει η διαβεβαίωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι για το 2015, πρώτο έτος εφαρμογής του νέου λογιστικού πλαισίου, οι επιχειρήσεις θα έχουν δυνατότητα είτε να συντάξουν τις χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις με βάση τις αρχές και τους κανόνες των Ε.Λ.Π. είτε να τις συντάξουν με βάση το προϊσχύον λογιστικό πλαίσιο.
Η δυνατότητα, εφόσον εισαχθεί προς ψήφιση η σχετική νομοθετική ρύθμιση, της προαιρετικής σύνταξης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π. θα αφορά μόνο τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της περιόδου 2015, άρα οι νέοι λογιστικοί κανόνες θα εφαρμόζονται από όλες τις επιχειρήσεις για τις συναλλαγές και τα γεγονότα του 2016, έτους που οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις θα συνταχθούν βάσει αυτών. Η δυνατότητα προαιρετικής εφαρμογής για το 2015 σίγουρα θα δώσει μια βαθιά ανάσα σε λογιστές - φοροτεχνικούς που επιβλέπουν επιχειρήσεις οι οποίες λόγω ιδιαίτερου αντικειμένου εργασιών έχουν εν τοις πράγμασι ιδιαίτερη δυσκολία εφαρμογής των νέων κανόνων, με δεδομένη μάλιστα την καθυστερημένη έκδοση της λογιστικής οδηγίας αλλά και όλων των άλλων αυξημένων υποχρεώσεων ειδικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, συνεπώς η επιλογή με ποιο καθεστώς θα συνταχθούν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων, νέο ή παλαιό, θα γίνει με κριτήριο την απλοποίηση της δουλειάς.
Επισημαίνεται ότι οι πολύ μικρές ατομικές, Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνίες κ.λπ. που τηρούν βιβλία με το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ασφαλώς και τις συμφέρει η εφαρμογή των Ε.Λ.Π. γιατί πέραν της συνοπτικής κατάστασης των αποτελεσμάτων και του συνοπτικού προσαρτήματος των δέκα ενδείξεων (επτά εκ των οποίων είναι στοιχεία ταυτότητας της επιχείρησης) δεν έχουν την υποχρέωση σύνταξης ισολογισμού. Επίσης η εφαρμογή των Ε.Λ.Π. συμφέρει και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με τη μορφή Α.Ε., Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. γιατί μπορούν να συντάξουν συνοπτικό ισολογισμό, συνοπτική κατάσταση αποτελεσμάτων και συνοπτικό προσάρτημα δώδεκα ενδείξεων, ήτοι σαφώς πιο απλοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις σε σχέση με αυτές που συνέτασσαν με το προϊσχύον λογιστικό πλαίσιο (Ε.Γ.Λ.Σ., Κ.Ν. 2190/1920 κ.λπ.).
Οι απλοποιήσεις και οι απαλλαγές που παρέχονται από το νέο αυτό πλαίσιο είναι πολλές, κατά συνέπεια εξυπηρετεί η σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων βάσει των αρχών και των κανόνων των Ε.Λ.Π έχοντα υπόψη επίσης ότι πολλές γραφειοκρατικού περιεχομένου υποχρεώσεις του προϊσχύοντος πλαισίου αποτελούν πλέον παρελθόν.