Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Κατεβαίνει ο πήχης για τα ιατρεία της γειτονιάς

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου να συνεχίζει τα εγκαίνια σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισκέφτηκε στα Ιωάννινα για να εγκαινιάσει δύο ΤΟΜΥ), εντούτοις ο αρχικός σχεδιασμός για τη λειτουργία 100 μονάδων μέχρι και το τέλος Ιουνίου δείχνει να πέφτει στο "κενό”. Βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στο άνοιγμα των "ιατρείων της γειτονιάς” είναι η απουσία οικογενειακών γιατρών.



Το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, θα πρέπει να προχωρήσει στο άνοιγμα τουλάχιστον 85 Τοπικών Μονάδων Υγείας το επόμενο διάστημα – αν και αρχικά ο στόχος ήταν 100 σε σύνολο 239 μονάδων που προβλέπονται κατά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος-, ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση για την πρόσβαση των ασφαλισμένων στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 70 μονάδες.

Ενδεικτικό της αργοπορίας και των σημαντικών κενών στην στελέχωση των ιατρείων, που θα λειτουργούν ως "πύλη" για την πρόσβαση σε ειδικούς γιατρούς και νοσοκομεία, είναι πως μέχρι τον Απρίλιο είχαν ανοίξει 47 μονάδες και έπειτα οι ρυθμοί των... εγκαινίων επιβραδύνθηκαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προγραμματίζει το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων, σε μια προσπάθεια να ανοίξει περισσότερες μονάδες. Η προκήρυξη αρχικά αναμενόταν τον Ιανουάριο, όμως και αυτή με τη σειρά της καθυστερεί, γεγονός που όπως αναφέρουν οι ενώσεις γιατρών επιβεβαιώνει τα προβλήματα στη λειτουργία των τοπικών μονάδων.

Στην πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος (τον περασμένο Σεπτέμβριο), μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις. Αλλά και στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ του Ιανουαρίου που αφορούσε στη σύναψη συμβάσεων με 2.829 ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους, μόλις 657 υπέβαλλαν αίτηση για να συνάψουν σύμβαση ως οικογενειακοί γιατροί.

Κατά συνέπεια, σε πολλές περιπτώσεις οι τοπικές μονάδες λειτουργούν μέσα σε Κέντρα Υγείας και όχι σε αυτόνομα κτίρια, με "δανεικό” ιατρικό προσωπικό από αυτά. Όσον αφορά τους ιδιώτες γιατρούς που θα γίνουν οικογενειακοί μέσω του ΕΟΠΥΥ, οι αντιδράσεις μαίνονται για τις νέες συμβάσεις.

Όπως προβλέπεται για τη λειτουργία των τοπικών μονάδων υγείας και το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης ορίζεται σε αναλογία ένας ιατρός ανά 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες και ένας παιδίατρος ανά 1.500 παιδιά.

Για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση του συστήματος γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μετά το 2021 υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση του συστήματος από εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει τους ασθενείς στα κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας/ τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εφόσον όμως το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί καθολικά μέχρι το τέλος του έτους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com