Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Διαφθορά και αναξιοκρατία, οι πηγές του brain drain

Η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά είναι οι δύο κύριοι παράγοντες, οι οποίοι τροφοδοτούν το φαινόμενο του «brain drain» στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από έρευνα της ICAP People Solutions.



Παράλληλα, στην απόφαση των νέων επιστημόνων να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό συμβάλλει -ως δεύτερη αιτία- και η οικονομική κρίση.

Την ίδια ώρα, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της έρευνας, ως βασικές προϋποθέσεις επιστροφής αναφέρονται η εύρεση εργασίας με αντίστοιχες αποδοχές και η βελτίωση της οικονομίας ευρύτερα.

Πάντως, ένα μικρό ποσοστό, το οποίο έχει επαναπατριστεί, δηλώνει ότι οι βασικοί λόγοι επιστροφής ήταν οικογενειακές υποχρεώσεις σε σχέση με γονείς ή παιδιά.

Όσον αφορά το προφίλ όσων επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό, το 92% είναι πτυχιούχοι, ενώ το 60% δηλώνει ότι μετακινήθηκε στο εξωτερικό, αφού πρώτα εργάστηκε στην Ελλάδα.

Η πλειοψηφία, παράλληλα, φαίνεται ότι επιλέγει το Ηνωμένο Βασίλειο και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Οι κυριότεροι κλάδοι, όπου απασχολούνται, είναι η πληροφορική, ο κατασκευαστικός, ο ενεργειακός και ο τραπεζοασφαλιστικός. Ακολουθούν η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι -σε ποσοστό άνω του 50%- όσοι εργάζονται στο εξωτερικό παραμένουν εκεί για τουλάχιστον τρία χρόνια. Μάλιστα, το 1/3 δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην Ελλάδα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com