Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Ενέργεια, κόκκινα δάνεια και κρατικές οφειλές οι τελευταίες εκκρεμότητες για τη "δόση"

Τα ανοιχτά μέτωπα στην αγορά της ενέργειας (με επίκεντρο τη ΔΕΗ), η ανάγκη απομείωσης των κόκκινων δανείων και εύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης αναφορικά με την προστασία πρώτης κατοικίας (σ.σ. η οποία θεωρητικά θα έπρεπε να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους), αλλά και ο μηχανισμός απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς τους ιδιώτες (σ.σ. οι οποίες έχουν "φρενάρει" το τελευταίο διάστημα) αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγαλύτερα από τα τελευταία "ζητήματα" της τέταρτης αξιολόγησης που οδεύει προς ολοκλήρωση.



Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της Κομισιόν και των στελεχών των ελληνικών υπουργείων συνεχίζονται. Μεταφέρεται η εκτίμηση -και από τις δύο πλευρές- ότι θα υπάρξει ομαλή ολοκλήρωση των διαδικασιών έως τις 20 Νοεμβρίου, για να ανοίξει ο δρόμος έγκρισης των "δόσεων".

Το "ατού" των πλεονασμάτων
Άλλωστε, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, και μόνο η ανακοίνωση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι προεξοφλείται η διασφάλιση του δημοσιονομικού στόχου για φέτος και την επόμενη διετία (σ.σ. η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου είναι το βασικότερο προαπαιτούμενο), προοιωνίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την πορεία των υπόλοιπων διαπραγματεύσεων.

Η 4η αξιολόγηση θα ανακοινωθεί μαζί με το υπόλοιπο πακέτο εκθέσεων της Κομισιόν (για τον προϋπολογισμό και για τις υπερβολικές ανισορροπίες) στις 20 Νοεμβρίου. Θα συζητηθεί σε επίπεδο Euroworking Group στις 25 Νοεμβρίου. Στόχος είναι να προετοιμαστεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της 4ης Δεκεμβρίου η οποία έχει διπλή σημασία για την ελληνική πλευρά:

* Αφενός μία επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης οδηγεί στην εκταμίευση του επόμενου πακέτου "δόσεων". Δηλαδή των 650 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από κέρδη ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες (σ.σ. προς το παρόν οδεύουν για την αποπληρωμή του χρέους), αλλά και στη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου (Step Up).

* Αφετέρου οι ανακοινώσεις της 20ης Νοεμβρίου δίνουν το έναυσμα για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων (σ.σ. άτυπες συζητήσεις διεξάγονται εδώ και καιρό), αναφορικά με το πώς θα δρομολογηθεί η πολιτική απόφαση που θα ληφθεί εντός του 2020 αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των "δόσεων" από τα κέρδη ομολόγων, ούτως ώστε να στηρίξουν την επενδυτική δραστηριότητα.

Τα προεόρτια του ΔΝΤ
Μία πρώτη γεύση των προθέσεων των θεσμών θα ξεδιπλωθεί από την Τετάρτη. Σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ θα εγκριθεί η ετήσια έκθεση για την Ελλάδα. Συντάσσεται βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου και επισήμως η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο περιλαμβάνονται αιχμές οι οποίες δεν έχουν "λειανθεί" σε σχέση με τις ανακοινώσεις του Σεπτεμβρίου (σ.σ. το Ταμείο κατά την αναχώρησή του από την Αθήνα προέβη σε κοινοποίηση των βασικών σημείων που θα περιλαμβάνει η έκθεση).

Οι εν λόγω αιτιάσεις συνδέονται με τη ρύθμιση οφειλών προς τις εφορίες και προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες σύμφωνα με το ΔΝΤ καταστρατηγούν την κουλτούρα πληρωμών, αλλά με την ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων και με την αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής, μειώνοντας τη δαπάνη για συντάξεις και διευρύνοντας τη φορολογική βάση.

Πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στις ανακοινώσεις του Σεπτεμβρίου παραμένει στην πάγια θέση του ότι πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στόχος για πρόσθετο "χώρο" 3 δισ. ευρώ ετησίως
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στον ΑΝΤ1 μίλησε για μείωση του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ από το 2021 και μετά. Τούτο,  δημιουργεί τα δύο πρώτα χρόνια δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ επιπλέον
 
website counter
friend finderplentyoffish.com