Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Νέο εργασιακό τοπίο τριών ταχυτήτων

Τουλάχιστον τρεις ταχύτητες εργαζομένων διαμορφώνονται από σήμερα και για όλο τον Μάιο σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς ξεκινά το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας μετά την απόλυτη καραντίνα.



 Στη δεύτερη φάση της πανδημίας του κορονοϊού κι ενώ η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων απελευθερώνεται σταδιακά εβδομάδα την εβδομάδα, επαναλαμβάνονται -με διαφορετικό χρονικό ορίζονταμέτρα που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τον Μάρτιο, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για να τεθούν σε εφαρμογή και νέα μέτρα.

Οι «ταχύτητες» που οριοθετούνται, τουλάχιστον για τον μήνα Μάιο, δεν διακρίνονται μόνο μεταξύ επιχειρήσεων ή κλάδων, αλλά και μεταξύ συναδέλφων στον ίδιο εργοδότη. Αναλυτικά, οι τρεις ταχύτητες είναι: 1. Μισθωτοί που ήταν σε αναστολή στο πρώτο στάδιο της απόλυτης καραντίνας και τίθενται εκ νέου σε αναστολή στην 30ήμερη παράταση του Μαΐου. 2. Μισθωτοί που μπαίνουν στο σύστημα του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας» ή περνούν από την πλήρη απασχόληση σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία με αλλαγή σύμβασης, βάσει παλαιότερων διατάξεων. 3. Μισθωτοί που επιστρέφουν από την αναστολή στη θέση εργασίας και τον μισθό που είχαν τον Φεβρουάριο. Κάθε «ταχύτητα» έχει τις ιδιαιτερότητές της.

Εργαζόμενοι που επιστρέφουν στις θέσεις τους με πλήρη απασχόληση κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα διαφορετικό τοπίο όσον αφορά το ωράριο εργασίας, το οποίο θα μπορεί να προσαρμόζεται με το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση μη μεταβολής του είδους της σύμβασης εργασίας. Οι εργατολόγοι προβλέπουν επιμήκυνση του χρόνου εργασίας και γκρίζες ζώνες υπέρβασης του νομίμου ωραρίου απασχόλησης, η οποία μπορεί να δηλωθεί εκ των υστέρων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com