Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Τα λάθος «πειράματα»



Πολλές φορές τα εργαστηριακά πειράματα οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει, καθώς όλες οι συνθήκες και οι συνδυασμοί που διαμορφώνονται στα επιστημονικά εργαστήρια δεν μπορούν ή σπάνια μπορούν να συνυπάρξουν στη φύση.



Από τον κανόνα δεν ξεφεύγει ούτε η οικονομία, κυρίως εάν οι οικονομολόγοι στα «πειράματά» τους χρησιμοποιούν ακραίες παραδοχές.

Και η Citigroup αρέσκεται να «ερωτοτροπεί» με ακραία σενάρια που οδηγούν στο ίδιο ακραίες προβλέψεις.

Η τελευταία έκθεσή της, όμως, ξεφεύγει από κάθε άλλη, αφού η φαντασία καλπάζει και οι συντάκτες της καταλήγουν σε εκπληκτικά και καταστροφολογικά συμπεράσματα. Δεν είναι η απαισιοδοξία που αποπνέει, όσο οι εκτός πάσης λογικής «προφητείες» που διατυπώνονται στην έκθεση.

Ως δείγμα αναφέρεται ότι η ύφεση θα συνεχιστεί τόσο φέτος, όσο και τα επόμενα δύο χρόνια. Το γεγονός που εντυπωσιάζει, όμως, είναι η συνέχεια, όπου τονίζεται πως το 2018 θα είναι «μια χρονιά θρίλερ για την χώρα με ύφεση 7,2% και εκτόξευση του πληθωρισμού στο 46,2%».

Η λεπτομέρεια της πρόβλεψης με τα δεκαδικά τόσο στο ποσοστό της ύφεσης, όσο και στο ποσοστό του πληθωρισμού, αντί να ενισχύει την ειλικρίνεια των συντακτών, όπως προφανώς αυτοί επιθυμούν, την αποδυναμώνει, προκαλώντας αμφιβολίες για τις προθέσεις τους.

Κυρίως όταν καταλήγουν στα ακραία αυτά συμπεράσματα εν είδει προβλέψεων, γιατί στο «εργαστήρι» τους έβαλαν να λειτουργεί πάλι η θεωρία του Grexit που έπαψε να απασχολεί εδώ και καιρό τις αγορές.

Ανοίγοντας το παράθυρο του Grexit είναι λογικό να στροβιλισθούν στη δίνη που προκαλεί αυτό και οι συντάκτες της έκθεσης ενός πράγματι κατά τα άλλα αξιόπιστου Τραπεζικού κολοσσού.

Συνεπώς, όλα τα πειράματα στα εργαστήρια λειτουργούν με βάση τα υλικά με τα οποία τροφοδοτούνται. Και όπως λένε οι οικονομολόγοι, μπορεί ο καθένας στατιστικά να καταλήξει σε όποιο συμπέρασμα επιθυμεί, αρκεί να γνωρίζει την πρώτη ύλη, τα στοιχεία, που θα χρησιμοποιήσει.

Άλλωστε και η Citigroup στην ίδια έκθεση παραδέχεται ότι «η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο εξέπληξε πολλούς», επιμένει ωστόσο πως «οι αναλυτές δεν φαίνεται να πείθονται ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο και »βλέπουν« ένα πολύ καυτό φθινόπωρο εν όψει και των νέων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς».

Αποδίδει μάλιστα την πορεία αυτή του ΑΕΠ του β’ τριμήνου, που ήταν κάπως ισχυρότερο από ό, τι περίμενε κανείς, στο αποτέλεσμα της θετικής συμβολής των καθαρών εξαγωγών.

Πάντως, αυτό την οδηγεί στην προς τα πάνω αναθεώρηση του συνολικού ΑΕΠ του 2016 και έτσι εκτιμά πλέον ότι η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 0,3% (στα ίδια πλαίσια με τις προβλέψεις της ελλη­νικής κυβέρνησης), σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα όπου η εκτίμησή της ήταν για ύφεση στο 1,2%.

Παρ' όλα αυτά επιμένει στην αρχική της εκδοχή, τονίζοντας ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο είχε περιορισμένο αντίκτυπο στο οικονομικό κλίμα μέχρι τώρα, και τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο β’ εξάμηνο, διατηρώντας έτσι την ύφεση «ζωντανή»». Αποδεικνύοντας έτσι ότι ξεκινώντας από ένα λάθος, καταλήγεις να κάνεις λάθη έως το τέλος.

Η στατιστική του εργαστηρίου
Ολα τα πειράματα στα εργαστήρια λειτουργούν με βάση τα υλικά με τα οποία τροφοδοτούνται. Και όπως λένε οι οικονομολόγοι, μπορεί ο καθένας στατιστικά να καταλήξει σε όποιο συμπέρασμα επιθυμεί, αρκεί να γνωρίζει την πρώτη ύλη, τα στοιχεία, που θα χρησιμοποιήσει.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com