Με βασικό στόχο όλες οι διαδικασίες κατά το νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές να κυλήσουν γρήγορα και απρόσκοπτα, πορεύεται το Μαξίμου.
Η απαρέγκλιτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, εκτιμάται, αφενός ότι θα προφυλάξει την κυβέρνηση από τη βάσανο των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν σειρά θετικών εξελίξεων για την οικονομία και αφετέρου θα ανοίξει γρηγορότερα τη συζήτηση για το χρέος, θέμα στο οποίο το Μαξίμου έχει επενδύσει πολιτικά.
Ενδεικτική του κυβερνητικού σχεδιασμού ήταν η χθεσινή δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη η οποία επιβεβαίωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι επιθυμούν «να τρέξουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις». Όπως έκανε γνωστό η κυβερνητική εκπρόσωπος αντικείμενο των συζητήσεων αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες είναι και η δημιουργία ενός γρήγορου συστήματος για τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαπραγμάτευση. «Είναι σημαντικό ότι έχουν συμφωνήσει τη δημιουργία ενός συστήματος γρήγορης διαχείρισης κρίσης σε οτιδήποτε προκύπτει στη διαπραγμάτευση, δηλαδή ένα γρήγορο σύστημα, ένα κόκκινο τηλέφωνο» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «για τις ανάγκες λειτουργίας του, θα οριστούν κάποιοι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και εκ μέρους των εταίρων που θα μιλούν απευθείας». «Αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα με την οποία δρουν και οι εταίροι αλλά και εμείς» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «ο στόχος αυτού του συστήματος επικοινωνίας σε ζητήματα κρίσιμα ή κρίσης είναι να είναι ταχύτερες και αποτελεσματικότερες οι διαπραγματεύσεις».
Σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα και τη ρύθμιση του χρέους, θέμα για το οποίο, όπως διεφάνη και από την τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού η κυβέρνηση τοποθετεί ψηλά τον πήχη.
«Η μείωση των πλεονασμάτων συναρτάται με τη απόφαση που θα λάβει η Ε.Ε. για την απομείωση του χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξή του. Όπως ανέφερε χθες η Όλγα Γεροβασίλη «όλοι αναγνωρίζουν πλέον σήμερα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να προσέλθουν με υπεύθυνη στάση απέναντι στο ζήτημα αυτό με στόχο την ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας». Κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με την άρνηση των εταίρων για μείωση των πλεονασμάτων, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεδειγμένα παλέψει και έχει πετύχει να μειώσει τα προηγούμενα συμφωνημένα πλεονάσματα». «Στον ίδιο δρόμο λοιπόν εμείς θα συνεχίσουμε και τώρα, εκτιμώντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για το 2018 είναι εφικτό πλεόνασμα που όμως δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα».
Την ίδια ώρα πάντως «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση προκαλεί η υπόθεση Γεωργίου, μετά την παρέμβαση και την καθαρή θέση που έλαβε η Κομισιόν. «Είδαμε κάποιες νευρικές αντιδράσεις και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και κάποιες υπερβολές» δήλωσε η κυρία Γεροβασίλη, εκφράζοντας την ελπίδα «όλοι όσοι κάνουμε αυτή τη συζήτηση να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και στις αποφάσεις της».