Οριακά χειρότερη των αρχικών εκτιμήσεων αποδείχθηκε η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους:
Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015, και όχι 0,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, στο δεύτερο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2%, αν και η ανάπτυξη ήταν μικρότερη σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδειχναν ανάπτυξη 0,3%, υπό το βάρος της αδύναμης κατανάλωσης και των χαμηλότερων, καθαρών, εξαγωγών.
Με τα νέα δεδομένα για το δεύτερο τρίμηνο, η μέση ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώνεται πέριξ του 1%.
Τι σημαίνει για την οικονομία η βαθύτερη ύφεση στο β' τρίμηνο
Η εξέλιξη αυτή εντείνει τον προβληματισμό και η προσοχή της αγοράς στρέφεται πλέον στο πως διαμορφώνεται η εικόνα στο τρίτο τρίμηνο του έτους: Όπως επισημαίνουν αναλυτές τα στοιχεία έως τώρα, παρά τη μικρή επιδείνωση που καταγράφεται στις νεότερες εκτιμήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι συμβατά με ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Υπό την προϋπόθεση όμως πως δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω η ιδιωτική κατανάλωση, δεν θα υπάρξουν επιπλοκές και μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση από τους πιστωτές, ή κάποιο άλλο εξωτερικό, αρνητικό γεγονός. Η Κομισιόν και η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπουν ύφεση 0,3%, σε μέσα επίπεδα το 2016, ενώ ο ΟΟΣΑ την εκτιμά στο 0,2%.
Πιο απαισιόδοξοι είναι οι οίκοι αξιολόγησης που αναμένουν πιο βαθιά ύφεση φέτος, της τάξης του 0,7% και του 1%, από τη Moody's και την S&P αντιστοίχως.
Τι σημαίνει για την οικονομία η βαθύτερη ύφεση στο β' τρίμηνο
Κυβέρνηση και πιστωτές, ευελπιστούν πως η ελληνική οικονομία θα καταστεί δυνατό να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, και να διευκολύνει έτσι τη διαδικασία ανάσχεσης της ύφεσης φέτος και την έναρξη μιας ήπιας ανάκαμψης το 2016, υπόθεση στην οποία στηρίζονται οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής.
«Είχαμε μια πτωτική αναθεώρηση, αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση σε τριμηνιαία βάση» σχολίασε, μιλώντας στο Reuters ο Πλ. Μονοκρούσσος, επικεφαλής οικονομολόγος στη Eurobank. Όπως πρόσθεσε, συνολικά, η ηπιότερη από ότι αρχικά αναμενόταν ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του έτους καταδεικνύει ότι το ΑΕΠ θα κλείσει με συρρίκνωση 0,5% ή ελαφρά καλύτερα σε ετήσια βάση. «Παρά τη μικρή αναθεώρηση, την επιδείνωση οι αριθμοί είναι τέτοιοι που είναι συμβατοί με ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, εάν δεν υπάρξει επιδείνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης» εκτίμησε από την πλευρά του ο Ν. Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα, επισημαίνοντας παράλληλα πως στο δεύτερο τρίμηνο είχαμε ενίσχυση στο μεταφορικό εξοπλισμό και τα αμυντικά συστήματα και δευτερευόντως στις δημόσιες κατασκευές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αναθεωρώντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχε κάνει, νωρίτερα τον Αύγουστο:
1 Στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 και σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 0,9% και όχι κατά 0,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η ύφεση σε ετήσια βάση οφείλεται στην περαιτέρω επιδείνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στην ελαφρά επιδείνωση των καθαρών εξαγωγών.
2 Σε ετήσια βάση, στο δεύτερο τρίμηνο, η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,9%, με τη δαπάνη των νοικοκυριών να υποχωρεί κατά 1,7%. Η καταναλωτική δαπάνη από τον τομέα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε επίσης κατά 2,7%.
3 Σε ετήσια βάση, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
4 Μείωση 11,4% σημείωσαν, σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές αγαθών και προϊόντων. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 26,5%.
5 Οι εισαγωγές, προϊόντων και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Οι εισαγωγές προϊόντων μειώθηκαν κατά 3,3% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών παρουσίασαν πτώση 22,7%.
Σε τριμηνιαία βάση η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, αντί της αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα τον Αύγουστο. Οι τριμηνιαίες μεταβολές, με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου, έχουν ως εξής:
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016
• Μείωση κατά 1% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές προϊόντων μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 3,5%
• Μείωση 0,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 0,5% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,4%.
Μία προϋπόθεση
Όπως επισημαίνουν αναλυτές τα στοιχεία έως τώρα, παρά τη μικρή επιδείνωση που καταγράφεται στις νεότερες εκτιμήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι συμβατά με ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Υπό την προϋπόθεση όμως πως δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω η ιδιωτική κατανάλωση, δεν θα υπάρξουν επιπλοκές και μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση από τους πιστωτές, ή κάποιο άλλο εξωτερικό, αρνητικό γεγονός.